Obsah stránky

Velikonoce a hrkání Vážany n/Lit. 2018

neděle, 01. duben 2018 | Kulturní a sportovní akce

Na velikonoční svátky 2018 se u nás v obci opět rozeznělo hrkání. Je potěšující, že Vážany n/Lit. patří ještě do skupiny obcí, ve kterých se tento zvyk udržel a je mládeží podporován.

Hrkat se začíná na Zelený čtvrtek, kdy po zpěvu gloria při večerní mši svaté umlkají kostelní zvony. Říká se, že zvony odletěly do Říma.

Zvonění kostelních zvonů, a to ráno, v poledne i večer až do sobotního poledne, nahrazuje hrkání. 

Hrkat chodí většinou chlapci do 15 let. Ti nejstarší, organizují celé hrkání. Hoši se scházejí u kostela, seřadí se (dříve museli jít seřazeni přesně podle velikosti, od největších po nejmenší a za tím účelem byli na začátku všichni změřeni) a v průvodu obejdou celou vesnici. Malé skupinky, zaběhnou i do postranních uliček. V sobotu odpoledne nebo někdy až v neděli dopoledne obcházejí potom vesnici dům od domu a vybírají za hrkání. Dříve se při vybírání říkaly i různě koledy, jako je například tato: „Tetičko a strýčku, přišli k Vám páni, abyste nám dali něco za hrkání.“

K Velikonocím patří celá řada krásných zvyků. Užívejme si je a zachovávejme si je pro naše budoucí generace.

Muži a chlapci se ale těší zejména na pondělí. Velikonoční pondělí je totiž jediným dnem v roce, kdy mohou  ženy beztrestně »vyšlehat«.

Krásné VELIKONOCE přeje zastupitelstvo obce Vážany n/Lit.

Velikonoce - hrkání 2018
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.