Obsah stránky

Ukliďme Česko - Vážany n/Lit. 2017

neděle, 09. duben 2017 | Ostatní

V sobotu 8. 4. 2017 se konala úklidová akce v katastru obce Vážany nad Litavou, pod celorepublikovou záštitou - "Ukliďme Česko".

V 8:30 hod se sešlo téměř 40 místních i přespolních občanů (děti a dospělí), kteří se rozdělili do 5 sběračských skupin a vydali se na předem určené trasy.

První skupina uklízela cestu nad Vinohrady, druhá skupina operovala na polní cestě na Kobeřice a u dolního poldru, třetí skupina se vydala po silnici na Slavkov, čtvrtá parta šla směrem k mlýnu a okolo pomníku str. Látala zpět přes Litavu do obce a poslední, pátá skupina šla polní cestou na Slavkov a následně pod "Pózákem" končila svoji činnost návratem po silnici od Slavkova.

Všechny skupiny se zaměřily výhradně na úklid lehčího odpadu, přičemž měly za úkol zmapovat černé skládky většího rozsahu a nahlásit je na závěr akce starostovi, který následně s pracovní skupinou pod obcí a za pomocí mechanizace, nechá tyto černé skládky odstranit.

Sbíralo se do plastových a jutových pytlů, kterých bylo na závěr spočteno celkem 25 ks. Byla na to také vyhlášena malá dětská soutěž, kdo z dětí uhodne, kolik se nasbíralo pytlů odpadu, tak dostane tričko s logem "Ukliďme Česko". Cenu vyhrál vnuk paní St. Halamkové. Gratulujeme!

V porovnání s loňským rokem, kdy se akce zúčastnilo zhruba 20 občanů a sebralo se tolik odpadu, který byl prezentován jedním a půl traktorových vleků, se letos nejenže účastnilo více lidí, majících zájem na čistotě našeho okolí, ale velice potěšující je ten fakt, že se sebrala pouze 1/3 loňského objemu a to navíc z většího sběrného prostoru než vloni. Je evidentní, že okolí naší obce je výrazně čistější než vloni! A za to patří dík všem občanům obce.

Další velký dík rozhodně patří všem účastníkům úklidové akce, kteří si našli na úklid okolí obce čas, a kterým není lhostejný případný nepořádek na okrajích cest a komunikací vedoucích kolem naší obce a uvnitř naší obce.

Akci budeme opakovat opět v příštím roce a už teď se můžeme těšit se na její zakončení, protože stejně jako letos, kdy se naši Sleťáci postarali o příjemné občerstvení (posíláme jim velké poděkování), tak počítáme, že připravíme zase nějaké dobroty, které si účastníci úklidové akce po jejím skončení zaslouží.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.