Obsah stránky

Ukliďme Česko - Ukliďme naše Vážany n/Lit. 2024

úterý, 09. duben 2024 | Kulturní a sportovní akce

V sobotu 6. 4. 2024 se konala úklidová akce v katastru obce Vážany nad Litavou, pod celorepublikovou záštitou - "Ukliďme Česko".

Počet účastníků, kterým záleží na čistotě našeho okolí a naší přírody, letos atakoval hranici 30 příchozích. Počasí se vydařilo, a tak se po deváté hodině, vyzbrojeni malým občerstvením, se aktéři vydali na 6 + 1 předem stanovených tras.

Trasy na úklid, s cílovým bodem – OÚ Vážany n/Lit.: 

  1. Od konce obce směrem polní cestou na Slavkov u Brna, dále vlevo na most přes řeku Litavu k pomníku p. Látala a přes lesíček u mlýna zpět ke garážím u Litavy.
  1. Od MŠ za zahradami a potom podél potoka.
  1. Od pěšiny za hřbitovem, podél svodnice směr Hrušky do obecního sadu, dále po nové ulici k Božím mukám a zpět do obce.
  1. Od konce obce podél dolního poldru, poté směrem vpravo k Nálochu a na Hejda a zpět po části Koberské polní cesty do Vážan n/Lit.
  1. Pod Vinohrady k polní cestě na Nížkovice, k dolnímu poldru a zpět.
  1. Nad Vinohrady k polní cestě k „propustku“ a zpět okolo poldru do obce.

 Vzhledem k většímu počtu účastníků akce byla vytvořena ještě trasa (+1), a to sběr papírků a malých odpadků (např. jízdenek z IDS) po celé obci. Tuto trasu absolvovala naše mládež :-).

Trasa okolo hlavní silnice z Vážan n/Lit. do Slavkova u Brna letos nebyla zase určena, protože během března prošli pracovníci naší obce příkopy u státní silnice, okolo vodárny, vše od hlavní silnice ze Slavkova na Kyjov až do naší obce.

Výsledek akce:

Letos bylo posbíráno 9 ks plastových pytlů, naplněných odpadem, o průměrné váze 15 kg. Dále pár kousků kovového odpadu a 4 ks pneumatik z osobních aut.

Objem sbíraného odpadu v okolí naší obce se od r. 2015 výrazně snížil. Když jsme tehdy začínali, tak bylo odpadu na velkou vlečku za traktor. Je potěšující, že si uchováváme pořádek v našem okolí a nedovolíme vytváření nepovolených černých skládek.

Díky všem občanům za udržování čistoty v obci i v jejím okolí a velký dík účastníkům sobotní akce. Dbejme ještě na průběžný úklid a také na sběr psích „hovínek“. Potom bude naše obec zářit čistotou… :-).

Komentář:

Ing. Václav Matyáš, starosta obce

Ukliďme Česko - Ukliďme naše Vážany nad Litavou 2024
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.