Obsah stránky

Nebezpečná skládka ve Vážanech n/Lit.

čtvrtek, 18. leden 2018 | Pozvánky a výzvy

SKLÁDKA VE VÁŽANECH NAD LITAVOU

Co je skládka ve Vážanech n/Lit.:

  • Obrovský útvar různého, v současnosti už těžko identifikovatelného odpadu (snad jen sondážně provedeným rozborem), který obsahuje zeminu, stavební sutě, eternit, slévárenský písek, popílek, odpady z ČOV a další nepohodlný odpad, který se během 10 ti let umísťoval na černou skládku, oficiálně se zvoucí „stavba sportoviště“.  O plechových sudech s tajemným obsahem, zasypaných a umístěných v nitru skládky vědí jen ti zasvěcení a co v nich je nikdo nepoví. Až však sudy zkorodují, látka se spodní vodou dostane do volné přírody a tam bude tvořit nepředstavitelnou zkázu, s dopadem na životní prostředí a zdraví všech živých organismů! Skládka o objemu bezmála 3 mio. tun dosahuje ve svém nejvyšším místě 28 metrů.
  • Je to časovaná bomba, která je v pohybu, což dokazuje fakt, že se sesouvá a nyní je sesuta na dalších více jak 3 ha ploch, patřících jiným majitelům, než je SVS Delta Racing Team, z. s. a Bike Park, z. s.

Kdo skládku provozuje:

  • Spolky SVS Delta Racing Team a Bike Park, kterým úspěšně sekundují společnosti TMT a TML International. Jedná se o dobře organizovanou skupinu lidí, kteří mají svůj finanční zisk postaven na systematickém a bezohledném ničení životního prostředí.

Čím je skládka nebezpečná:

  • Bezprostředně ohrožuje horní poldr, který byl vybudován na ochranu obce Vážany n/Lit., před srážkovou vodou. Horní poldr je v tuto chvíli činný už jen na 50% své funkčnosti, jelikož skládka se sesula do zasakovacího prostoru před poldrem (ten už díky skládce neexistuje). Obec Vážany n/Lit. je už nyní zase ohrožena! Může dojít ke katastrofě, kterou byla obec již jednou postižena v r. 1990!
  • Vytváří obrovské nebezpečí do budoucna, kde nevíme kdy a kolik nebezpečných látek z ní vzejde!
  • Vzala Vážanům n/Lit. podzemní vodu a vodu z Vážanského potoka. Potok je zcela zasypán a ve svém přirozeném režimu si voda snaží najít cestu, která končí z důvodu mamutí hmotnosti skládky po stranách a následně je tlačena do protisvahu, kde se zcela vypařuje. Spolky, skládku provozující, si navíc vytvořily v těle skládky vodní dílo, které zbytek vody z Vážanského potoka a z meliorací jímá a nepouští ji po potoku dál do Vážan n/Lit., čímž došlo např. k úplnému vysušení dolního poldru, který byl významným krajinným a společenským prvkem v katastru obce Vážany n/Lit.

Výzva:

Ať jste kdokoli – zejm. politici, úředníci, policie, soudci, a další..., pomozte nám zastavit činnost na skládce!

Zastavme společně ničení životního prostředí! Ochraňujme si ho, vždyť je určeno nejen nám, ale hlavně našim dětem – nastupujícím generacím!

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.