Obsah stránky

Siláci z Vážan n/Lit. 2016

neděle, 27. listopad 2016 | Ostatní

Přemýšlel jsem dlouze, jak uvést tuto zprávu o dvou mladých, výjimečných občanech naší obce a napadlo mne takové přirovnání:

Brno mělo svého siláka Frantu Kocourka, blízký Slavkov je spjat se jménem siláka a zápasníka Gustava Frištenského a my ve Vážanech n/Lit. máme aktuálně hned dva siláky, a to velmi mladé, kteří mají svoji budoucnost ještě před sebou. Jsou to: David Zitta a Roman Fuksa.

Oba jsou vyznavači silového trojboje, který vyžaduje nejen použití hrubé síly, ale i dobrou psychickou kondici, právě kterážto určuje při vypjatých soutěžích toho nejlepšího z širokého závodnického pole.

Pro upřesnění, co je to “Silový trojboj“:

Silový trojboj je zaměřen na maximální zvednutou váhu ve 3 disciplínách, a to v dřepu, tlaku na lavičce a mrtvém tahu, které se následovně sečtou ve výslednou hodnotu. Silový trojboj má více federací, které se mírně odlišují svými pravidly a dělí se na divize RAW a EQUIP.

V divizi RAW můžeme zjednodušeně hovořit o využití zejména vlastní hrubé síly, přičemž divize EQUIP k výkonu vyžívá tzv. podpůrné dresy (superdresy).

 

A nyní dejme slovo našim borcům, aby se vlastními slovy sami představili:

„Dobrý den, naše jména jsou Roman Fuksa a David Zitta. Silovému trojboji se věnujeme 3 roky a oba jsme závodníci federace GPC, divize RAW. Cvičit jsme začali, abychom něco udělali se svojí postavou, ale časem jsme oba zjistili, že nás více baví zvedat těžké váhy než budovat objemné svaly.“

Naše dosavadní úspěchy:

David Zitta

Moje první závody se odehrály začátkem dubna tohoto roku. Zúčastnil jsem se MČSR v Půchově, na Slovensku, kde se mi podařilo obsadit 3. místo. Moje další závody byly v červenci 2016 a soutěžil jsem pouze ve dřepu, kde se mi podařilo dřepnout 160 kg, a tak obsadit 4. místo. Oboje závody jsem soutěžil v kategorii 17-19 let, do 75 kg. Moje tréninková maxima jsou dřep: 180 kg, tlak: 100 kg a mrtvý tah: 210 kg.

Roman Fuksa

Moje první závody a prozatím jediné bylo MČR v mrtvém tahu, které se konalo 12. 11. 2016 v Podivíně. Zde se mi podařilo zvednout národní rekord 177,5 kg v kategorii 13-16 let do 67,5 kg, a tak obsadit 2 místo. Nyní se připravuji na MČSR v silovém trojboji. Moje tréninková maxima jsou dřep: 160 kg, tlak: 85 kg a mrtvý tak: 177,5 kg.

 

Oba borce sleduji již delší dobu a zajímám se o jejich sportovní aktivity, ke kterým patří i ovládání izraelského sebeobranného systému Krav Maga. Lze o nich říct, že jsou všestrannými a vytrvalými sportovci, kteří si začínají zažívat svoje první soutěžní úspěchy. Přejme jim, ať jim jejich sportování vydrží co nejdéle a ať oba udržují v pořádku svoje zdraví.

Hoši, za sebe i za ostatní občany Vážan n/Lit. Vám děkuji za skvělou reprezentaci naší obce.

Ing. Václav Matyáš, starosta obce

 

Silový trojboj
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.