Obsah stránky

SDH Vážany nad Litavou v Partizánské Ľupči

pondělí, 26. červen 2023 | Kulturní a sportovní akce

SDH  Vážany nad Litavou v Partizánské Ľupči

 

         SDH Vážany nad Litavou se v sobotu 24. června 2023, na pozvání spřátelených hasičů, zúčastnilo 1. ročníku soutěže ve vaření kotlíkových gulášů v Partizánské Ľupči. Na cestu jsme vyrazili už v pátek, abychom mohli být přítomni tradiční slavnosti sv. Jána, kdy se na Slovensku pálí ohně, tzv. vatry. A byl to vskutku zážitek. Děvčata pletla krásné věnečky z lučního kvítí, zaplétala si copy a samozřejmě hořel oheň. Do toho hrála skvělá živá hudba na basu, housle a akordeon. Atmosféra nezapomenutelná. Ale vzhledem k tomu, že se tato lokalita nachází v podhůří Tater, počasí nám ukázalo, že lidské plány jsou jedna věc, ale příroda si udělá po svém. Začala bouřka a s ní déšť, který zažijete snad jen právě v horách. Do deseti minut jsme byli všichni mokří i za ušima. A voda tekla od „čůrůčků“ až po větší potok.

         Sobota patřila gulášům a všemu, co k tomu patří. My, jakožto tým Vážanští Soptíci jsme nastoupili před jedenáctou hodinou spolu s dalším 11 týmy z Partizanské Ľupči a okolí. Začínalo se zapálením kolíku do kotle. A už se pracovalo. Naloupat cibuli, česnek, krájet maso a přichystat další nezbytné pro správný guláš. Porota složená z laiků i profesionálů chodila mezi družstvy a kontrolovala postup, hygienu při přípravách, čerstvost ingrediencí a samotný postup příprav. Velké překvapení bylo, pro nás neznalé, že slovenské guláše jsou tradičně se zeleninou (rajčata, paprika) a hlavně nesmí chybět brambory. Nezvyklý guláš vařili členové týmu DHZ Partizánská Ľupča. Dršťkový. Chuťově velmi podobný naší dršťkové polévce.

         Vyhlášení v odpoledních hodinách pro nás bylo překvapením. Čekali jsme umístění na chvostu, ale díky sestře Janě Kozlíčkové a bratrům Jiří Moškvanovi, Vlastíku Šimoníkovi a Járovi Horáčkovi jsme získali krásné 6. místo. Návštěvníci soutěže však byli převážně zklamaní, že jsme neskončili na přednějších pozicích, protože právě pro ně tak netradiční absence brambor pro ně byla velmi zajímavá a chutná.

         Už nyní se těšíme na příští ročník, kdy se budeme snažit tzv. „si sáhnout na bednu“. Děkujeme spřátelenému sboru ze Slovenska nejen za pozvání, ale především za srdečné přijetí. Zde jsme se opravdu cítili jako součást rodiny. Ne jen té hasičské, ale i té opravdové.

 

Za SDH Vážany nad Litavou: A. Stříbrná

SDH Vážany nad Litavou v Partizánské Ľupči
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.