Obsah stránky

Povodně v ČR 9/2024, obec Vážany nad Litavou

středa, 18. září 2024 | Ostatní

Povodně v ČR 9/2024, obec Vážany nad Litavou

Neúprosná předpověď počasí s odhadem dešťových srážek, které mají způsobit stoletou vodu na tocích po celé ČR a hlavně na Moravě odstartovala boj s povodněmi v podstatě na všech místech v ČR, v každé obci, městě, ve všech katastrech.

Přehled dění ve Vážanech n/Lit.:

Den 1. – 11. 9. 2024

V 18.30 hod. – zasedání zastupitelstva obce, na kterém starosta hned v úvodu poukazuje na možnou vážnost situace a oznamuje přítomným zastupitelům obce, aby setrvali po skončení ZZO na zasedání povodňové komise.

Den 2. – 12. 9. 2024 (60 mm)

V průběhu dne kontrolují místní hasiči (SDH) a obecní pracovníci kritická místa, kde zjišťují kolizní stavy a odstraňují předměty, které by mohly způsobit problémy ve vodních tocích. Dochází k bagrování části potoka nad ochranným poldrem a uvolnění totálně ucpaného mostu. Starosta následně posílá Karla Schoře s bagrem ještě na obnovení odvodňovacích propustků z cesty na Kobeřice. Cílem je, aby teklo od Kobe do ochranného poldru co nejméně srážkové vody.

Den 3. – 13. 9. 2024 (72 mm)

Paní Vlasta Hofírková, bydlící v blízkosti Litavy razantně poukazuje na nebezpečí vylití řeky do zahrad RD. Odkazuje se na minulost, kdy k vylití řeky do zahrad již došlo, a to zejména proto, že Povodí Moravy nemá břehy toku řádně regulovány (Pravá břeh řeky směrem na pole zv. Rybníky je zhruba o 0,5 m výše, než břeh levý, navazující na zástavbu). Starosta poptává na HZS možnost dodání dalších pytlů, pro případ potřeby a dále preventivně zajišťuje dovoz písku na pytlování.

Den 4. – 14. 9. 2024 (38 mm)

Jsou monitorována kritická místa, zejména je zvýšená pozornost věnována poldru. Opatření realizované bagrem na cestě se vyplácí, voda od Kobe teče ponejvíce ke Smetanově zahradě, kde je postupně rozptýlena do příkopů a polí. K poldru z Kobe po cestě teče minimum vody. Poldr je však zásoben oběma potoky (od skládky a od oblasti Hejda). Voda v poldru stoupá. Zatím jsme na 1. SPA – tzn. stav bdělosti!

V 18.00 hod. telefonuje paní Nina Beranová starostovi, že se na toku potoka těsně před mříží od zatrubnění, vyvrátil velký strom. Starosta bezodkladně pověřuje místní hasiče likvidací stromu. Z důvodu nutnosti použití těžší techniky povolává pana Borise Hanouska, který do 10 min. přijíždí s těžkým traktorem a s motorovou pilou, aby spolu s členy SDH řešil kritickou záležitost. Během hodiny je strom z toku potoka odstraněn. Tuto akci jsme tedy zvládli vlastními silami, bez pomoci HZS.

Z důvodu vzestupu vody na poldru i na Litavě, svolává starosta na neděli zasedání povodňové komise.

Den 5. – 15. 9. 2024 (15 mm)

V 11.00 hod. zasedá povodňová komise, kde starosta informuje přítomné zastupitele (Kamil Zborovský, Pavel Nezhyba, Luděk Tůma a Radim Hložek) o vážnosti stavu ohrožení obce. Poldr v danou chvíli dosáhnul 2. SPA – tzn. stav pohotovosti a hladina Litavy postupně stoupá! Starosta podává hlášení na ORP do Slavkova u Brna o 2 SPA a požaduje dodání 200 ks pytlů pro naplnění pískem, za účelem umístění na levém břehu Litavy. Zastupitelé jdou následně do terénu, posoudit vážnost situace na rizikových místech. Nakonec je rozhodnuto o umístění pytlů s pískem na břeh Litavy. Ing. Radim Hložek přistavuje k zařízení na pytlování traktor a přívěs, obecní pracovníci (Milan Bulva, Zdeněk Novotný a Pavel Walzberger) za pomoci zastupitelů obce naplní ca 60 ks pytlů, které jsou následně odvezeny na požadované místo u Litavy a tam umístěny.

Mezitím vzniká na toku Litavy další velký problém. Jedná se o vyvrácený strom na hladině řeky, a to těsně před mostem na silnici směr Hrušky. Zde si už nemůžeme pomoci sami, proto starosta přes tísňovou linku (150) požaduje zásah HZS. Hasiči z Křenovic přijíždí v 10 ti minutách a provádí rizikové vyproštění spadlého stromu z Litavy. Během hodiny je věc vyřešena a hasiči odjíždí dál, na jiné místo v okrese Vyškov.

Na Litavě byla stanovena povodňová hlídka v osobě pana Mirka Žampacha, který poctivě hlásil v daných časových intervalech stav vody.

Naštěstí voda na Litavě po pár hodinách stagnuje a nakonec došlo k postupnému poklesu hladiny. Rovněž i na poldru došlo k poklesu vody a 2. SPA se mění na 1. SPA. Zdá se, že se situace zklidňuje!

Ve Vážanech n/Lit. jsme to tedy perfektně zvládli. Můžeme si vzájemně poděkovat, za součinnost, odhodlání a odvahu při rozhodování a řešení těžkých situací v období povodní. Dík nejen všem jmenovaným, ale i všem ostatním, kteří přímo pomáhali či pouze bděli a upozorňovali na aktuální dění na tocích…

Zpracoval: Ing. Václav Matyáš, starosta obce

Povodně v ČR 9/2024, obec Vážany nad Litavou
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.