Obsah stránky

Ostatky Vážany n/Lit. 2019

neděle, 03. březen 2019 | Kulturní a sportovní akce

Ostatky nebo také masopust, fašank či karneval.

Tradice typická pro období mezi Vánocemi a Velikonocemi zavítala i do naší obce. V letošním roce tato lidová zábava "připadla" na sobotu 2. března 2019. Sešli jsme se v nepříliš velkém počtu kolem 14 hodiny před Obecní hospodou. Postupně se k nám v průvodu přidávaly další a další masky a jejich doprovod, takže u naší pamětní lípy už nás bylo kolem padesátky. Masky se sešly různorodé. Některé tradiční, jako medvěd a jeho vodič či smrtka, ale k vidění byly i pohádkové či komixové postavy. Prošli jsme celou obcí. Mnozí sousedé nás vítali tradičně s občerstvením v podobě jidášů či jablečného závinu a pro dospělé nechyběla kapka povzbuzujících nápojů všech chutí a vůní. Tímto jim děkujeme, že i oni svou pohostinností a příspěvkem do pokladničky udržují tradici ostatků.

Večer se potom konala ostatková zábava. Bohužel měla velice nízkou účast. Podpořit tuto akci přišly pouze zástupkyně zahrádkářů a několik našich příznivců. Velmi nás tato skutečnost mrzí, že naše snaha vyšla naprosto naprázdno. Asi není v obci o tento druh zábavy zájem. Je to pro nás ponaučení, že máme přehodnotit realizaci a organizaci akcí tohoto typu. Přesto doufáme, že na příštích ostatcích se sejdeme alespoň ve stejném počtu, ale případnou organizaci večerní zábavy pečlivě zvážíme.

Příspěvek dodali členové TJ Sokol Vážany nad Litavou a k akci dodává L. Pilátová následující komentář:

Ostatky ve Vážanech n/Lit. byly veselé a bylo příjemné se setkat a popovídat si s občany, které z domů vytáhla hudba a rejdění masek. Vyslechli jsme i řadu názorů, jak tato akce probíhala dříve. Masky chodily dopoledne a po obědě byl čas si odpočinout a pak jít na večerní zábavu. A to je možná i klíč k tomu, jak zajistit i účast na večerní zábavě. Důležité je i to, že v okolí jsou stejné akce také pořádány a mnohým zabránila nemoc v účasti v průvodu masek nebo na zábavě. Jsou to vlastně dvě akce v jeden den a to je náročné na přípravu, organizaci a zajištění účasti.

Přestože všechno nedopadlo podle představ organizátorů, přálo nám počasí, společně jsme prošli obcí a mohli si všimnout, co se kde nového děje a myslím, že i zastávek na společné popovídání a "občerstvení" bylo více než minule. Proto patří velké poděkování všem, kdo se na přípravě podíleli a všem občanům, kteří tuto tradiční akci podpořili.

 

 

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.