Obsah stránky

Národopisné slavnosti Těšany 4. 9. 2021

pondělí, 30. srpen 2021 | Akce v okolí

V Těšanech zakončí prázdniny koncertem skupiny JAVORY a 23. ročníkem Národopisných slavností


V pátek 3.9. zažijí v Těšanech koncert Hany a Petra Ulrychových se skupinou JAVORY. V obci se jedná o ojedinělou událost, na kterou se těší nejen místní, ale také lidé z celého regionu. Skupina JAVORY byla založena v roce 1964 a mezi její největší hity patří například písně Nechoď do kláštera, O statečném kováři či Javory. V současné době působí v kapele dva rodáci z Těšan Milan a Ondřej Strouhalovi, proto bude mít vystoupení pro místní zvláštní náboj. Koncert se bude konat v útulném areálu před tělocvičnou, v případě nepříznivého počasí bude přesunut do nově zrekonstruované tělocvičny.


Den poté, v sobotu 4.9. budou Těšany žít již 23. ročníkem národopisných slavností. Těšanské slavnosti mohou být svým významem považovány za nadregionální (účast návštěvníků i vystupujících z jiných krajů). 23. ročník národopisných slavností bude probíhat nejen u barokní kovárny, která je v samém centru obce známé jako dějiště dramatu Maryša, ale i v parku u školy, u hasičské zbrojnice a dalších částech vesnice ležící 25 km od Brna.


Obec Těšany slavnosti pořádá ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a v roce 2021 se akce zúčastní hostující folklorní soubory, ale např. i místní folklorní soubor Lušňáček, kde působí především těšanské děti a mládež. Z tradičních řemeslníků budou k vidění kovář, kolář, podkovář, řezbář, hrnčíř, tkadlena atd. Většinu řemesel si budou moci návštěvníci slavností vyzkoušet a především děti tuto možnost vždy uvítají. V rámci slavností budou vystaveny historické a umělecké předměty, ukázky jízdy na historických kolech atd. Pro návštěvníky budou připraveny tématické soutěže, lanové dráhy, jízda v kočárech taženými koňmi a další kulturní program zajišťující vyžití celé rodiny. Celý program najdete na www.narodopisneslavnosti.cz
Tímto jste srdečně zváni 3. a 4.září k nám do Těšan na víkend plný folkloru a dobré zábavy pro celou rodinu.


Ing. Miroslav Zborovský
starosta obce Těšany
 

 

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.