Obsah stránky

Košt slivovice Vážany n/Lit. 2017

neděle, 26. březen 2017 | Kulturní a sportovní akce

Dne 25. 3. 2017 se pod záštitou ČZS Vážany nad Litavou, v prostorách Obecního domu, konal tradiční, tentokrát již 16. ročník koštu slivovice.

Absolutním vítězem letošního ročníku se stal po soutěžním rozstřelu pan Jiří Pernes z Kobeřic se svou slivovicí, která získala nejvyšší hodnocení ze všech vzorků.

V kategorii slivovic se dělí o první místo pan Jiří Pernes z Kobeřic, Tomáš Kundera z Milešovic a pan Filip Javůrek z Vážan nad Litavou, druhé místo obsadil pan Jiří Dostál z Vážan nad Litavou  a o třetí místo se podělili pan Vladimír Hanák z Kobeřic, paní Květa Svobodová z Vážan nad Litavou a pan Vít Zachoval z Vážan nad Litavou.

V kategorii meruňkovic obsadil první místo pan Martin Urban z Kobeřic, druhé místo obsadil pan Aleš Sedlák z Kobeřic. Na třetí místo pak dosáhnul pan Radim Kamenský z Kobeřic.

V kategorii hruška obsadil první místo pan Vladimír Kučera z Vážan nad Litavou, druhé místo obsadil pan Luděk Cakl z Kobeřic a o třetí místo se podělili pan František Fišer z Ořechova a paní Libuše Labancová z Prostějova.

V kategorii letní obsadil první místo pan Viktor Zachoval z Vážan nad Litavou - mirabelka, o druhé místo se podělili pan František Fišer z Ořechova - datle s medem a Radim Kamenský z Kobeřic - žitná a o třetí místo se dělí pan Petr Bouška z Milešovic - zelená ryngle, Lubomír Karafiát st. z Prostějova - jablko a Lubomír Karafiát st. z Prostějova.

V kategorii likéry se dělí o první místo Radek Vokál z Šitbořic - višňový likér a Libor Florián z Újezda u Brna - mandlovice, na druhém místě se umístila paní Jarmila Černáková z Vážan nad Litavou - mandlová, a dělené třetí místo obsadili pan Milan Bayer ze Slavkova u Brna - griotka a pan Vladimír Haná z Kobeřic - likér smutného Roma.

Návštěvníci letošní akce si pochutnali na vystavených vzorcích "pálenek" a při dobré hudbě k tanci a poslechu (letos nám hrála skupina Lalia) si mohli užít sobotní poklidné odpoledne.

Zahrádkářům patří velký dík za povedenou akci a těšíme se na košt v r. 2018.

Jedna z hlavních organizátorek akce - Marie Zachovalová, dodává:

V sobotu, 11.3. se sešli degustátoři a měli před sebou odpovědnou činnost,  vyhodnotit pálenky soutěžících, rozdělených do 5.kategorií (41 vzorků slivovice, 23 meruňkovice, 8 hruškovice, 23 letní a 15 likéry).

V sobotu 25. 3.  proběhlo vyhodnocení, s taneční zábavou a na zpestření i losování o pěkné ceny. Diplomů se rozdalo hodně, vyhodnocení převážně ovládli soutěžící z Kobeřic , ale i vážanští se neztratili. Celkem se akce zúčastnilo téměř 130 platících návštěvníků, ochutnali vzorky pálenek dle své chuti, zazpívali a zatancovali s hudební skupinou LALIA. Zpestřením akce bylo 143 cen, hned po zakoupení roličky se návštěvník dověděl jakou cenu vyhrál a pokud ne, tak se mohl zasmát u napsaného vtipu a poděkováním za účast. Mezi ruličkami bylo i 7ks, které postoupily do losování o hodnotné ceny (el. řetězová pila, tlaková myčka, strunová sekačka, teleskopická pilka, sušička ovoce, slivovice absolutního výherce a velký dort) a sami soutěžící si vytáhli obálku s názvem ceny kterou vyhráli.

Výbor zahrádkářů touto cestou děkuje všem, kteří se nějakým způsobem podíleli na této akci, ať už darovali vzorek slivovice, kterého si i přes nepřízeň počasí v loňském roce, velmi ceníme, příspěvkem do tomboly nebo jen svou účastí na akci. Doufáme, že letos nás počasí nezklame, ovoce na vypálení bude hodně a tím pádem se budeme těšit na už 17. ročník.

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.