Obsah stránky

Kácení máje Vážany n/Lit. 2017

pondělí, 25. září 2017 | Kulturní a sportovní akce

Po každých hodech bývalo zvykem uspořádat zábavu, na které se tombolou odevzá máje šťastnému výherci, aby ji použil na otop v nadcházejících zimních měsících. Přestože letošní máje nebyla nikterak velká, rozhodně stálo "Kácení máje" za to.

Informace z "Kácení máje" ve Vážanech nad Litavou přináší L. Pilátová:

Na sobotu 23. 9. 2017 bylo naplánováno „Kácení máje“, které bylo také uskutečněno. Ještě v osm hodin večer nebylo úplně jasné, co zvítězí u občanů – zdali chuť se bavit nebo je odradí deštivé počasí či jiná akce, kterých se v tento den v okolí konalo také hned několik.

Nakonec se rozběhla velmi příjemná zábava a byla vytvořena výborná atmosféra, na které měla velký podíl i dvojice Katka a Libor, což jsou Hroši z Brna. Dvojice hrála téměř nepřetržitě a skladby, které vyhovovaly většině přítomných.

Nechyběla ani bohatá tombola. Na přiložených fotografiích můžete posoudit, jak různorodé byly ceny. Dorty byly vytvořeny k tématu naší zábavy. Všem sponzorům za přispění do tomboly moc děkujeme. Stejně jako o Hodech, se o nás všechny staral pozorný personál dolní hospody, který rychle reagoval na naše různorodé požadavky.

Je dobré zachovávat a obnovovat staré tradice a zvyky, které v minulosti byly našimi předky dodržovány. Při prastarých slavnostech představoval strom strážného ducha obce. Ověnčený strom představuje nejen symbol jara, ale také lásky. Vždycky se při kácení máje pořádaly taneční zábavy, které mívaly různý průběh. Velkou roli sehrávali nejen mladí účastníci, ale i jejich rodiče a starší občané, kteří svými barvitými vzpomínkami vyvolávali chuť tyto nevšední zážitky také prožít.

Je jisté, že i tento odkaz našich předků zaznamenává v průběhu času nějakou změnu, ale základní myšlenka je vždycky stejná. Umět se těšit ze všech darů života tak jak to uměli naši předkové. Ať už uslyšíme, uvidíme, nebo jinak vnímáme každou skutečnost – vše se přemění ve vzpomínky, o kterých se říká, že jsou jediný ráj, který nám nikdo nevezme…

Děkujeme všem, kteří nám akci připravili a zase především těm, kteří přišli a dokázali si z deštivého večera udělat slavnost „Kácení máje“.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.