Obsah stránky

Divadelní představení LAKOMEC - Vážany n/Lit. 2016

neděle, 16. říjen 2016 | Kulturní a sportovní akce

V sobotu 15. 10. 2016 zavítal do naší obce divadelní spolek ze Slavkova u Brna, který pod vedením pana Stanislava Olbrichta předvedl, již avizovanou, povedenou klasickou hru - LAKOMEC.

Více jak stovka přítomnmých diváků, si mohla dosyta vychutnat herecké umění hlavního protagonisty pana Milana Hrazdílka, kterému sekundovali nejen ostatní herečtí kolegové, ale zejména nám všem dobře známá, vynikající Maruška Gottwaldová, která excelovala svým jiskrným vtipem a v roli Fosíny všechny diváky nesčetněkrát rozesmála.

K ději hry:

Pan Harpagon je velmi bohatý pařížský měšťan. V jeho zahradě není strom, v jehož kořenech by se neskrývala truhlice s penězi. Přesto je svým okolím nazýván hamoun, držgrešle, nelida, vydřiduch, kulantně řečeno LAKOMEC. Své služebnictvo odírá, kde může.

Všichni v jeho domě trpí hladem, včetně jeho vlastních dětí i dobytka. Není nic, co by pohnulo jeho srdcem a také jeho vlastnosti se projevují na jeho vzhledu, stává se z něj odporný slizoun.

Ovšem jednoho dne jeho oko spočine na krásné Marii, kterou miluje Harpagonův syn Kleant, což pochopitelně otec neví. Zdá se, že obě Harpagonovy děti ze strachu před otcem tají své lásky. A tak i Eliška před otcem mlčí, že se zasnoubila mladému Valérovi, který ji zachránil před utonutím, a který hledá svoji rodinu, o niž přišel při ztroskotání lodi.

Všechno se začne zamotávat v okamžiku, kdy na scénu vstupuje Frosína, dohazovačka, která má smluvit sňatek pana Harpagona a Marie, ... a Harpagonovi se ztratí truhla s penězi.

Spouští se eskapáda náhodných i úmyslných nedorozumění. Divákovi se tak nabízí jedna z nejpovedenějších taškařic, kterou vyplodil velikán komediálního žánru, pan Molière.


 

Lakomec - 15. 10. 2016
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.