Obsah stránky

České vesnice v Rumunsku – Banát. Přednáška v Hostěrádkách - Rešově 2018

sobota, 10. březen 2018 | Kulturní a sportovní akce

Výbor pro kulturu a školství, pod vedením L. Pilátové pokračuje zdatně ve svých naplánovaných aktivitách, k nimž přináleží i výjezdy do okolí, za poznáním, krásou okolí a navazování nových přítelství s přespolními.

Jednou z přespolních akcí byla i přednáška o Banátu, v Hostěrádkách-Rešově, info podává L. Pilátová:

V rámci spolupráce s knihovnou v Hostěrádkách – Rešově jsme v pátek 9. 3. 2018 navštívili přednášku na téma „České vesnice v Rumunsku – Banát“. Účastníci besedy nebyli jen občané Hostěrádek, ale i okolních vesnic – Vážany, Šaratice a dokonce přijeli i tři posluchači až od Znojma.

Čeští osadníci přišli do rumunského Banátu v polovině 19. století. Založili zde vesnice jako Gernik, Rovensko, Svatá Helena atd. V jižní části srbského Banátu založili vesnice také – např. Česko Selo.

Jejich současný život nám svým povídáním, fotografiemi i krátkými videi přiblížil Petr Nazarov, který pravidelně tuto oblast navštěvuje a má tam i řadu přátel. V roce 2013 se v jedné z českých vesnic – Eibenthalu uskutečnil kulturní festival, který se od té doby koná každoročně a získal si své stále příznivce.

Milým překvapením v závěru přednášky bylo i odměnění třech návštěvníků přednášky knihami. Dvě z nich vyhrály paní knihovnice Alena Zobačová a naše nejpilnější čtenářka Stanislava Halamková, takže se výhry dostaly do těch správných rukou.

Přednáška byla velmi zajímavá a pan Nazarov přislíbil, že za rok je tu opět s novým tématem.

Velké poděkování patří i paní knihovnici Jarmilce Urbánkové, která nás pozvala i na další akce, které v nejbližší době v knihovně pořádají.

 

České vesnice v Rumunsku - Banát
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.