Obsah stránky

Beseda nad kronikou obce Vážany n/Lit. 2019

pondělí, 18. březen 2019 | Kulturní a sportovní akce

V pondělí  18. 3. 2019 odpoledne patřily prostory knihovny účastníkům besedy nad kronikou obce. Paní kronikářku Hanu Holubovou jsme přivítali před pátou hodinou. V úvodu nás seznámila se vším, co je třeba znát a vědět, aby vznikl zápis do kroniky, včetně platné legislativy. Zmínila se o historii kronik, o historii obce, znaku atd.

Přinesla kroniky obce, které dohromady vážily možná více než patnáct kilogramů.  O nejstarších kronikářích jsme se mohli dočíst i v knize o Vážanech. Kroniky se vedou v naší obci od roku 1922 a prvním kronikářem byl farář Maximilián Horák a od roku 2001 kroniku vede Hana Holubová.

Během dvou hodin jsme si mohli nejen prohlédnout kroniky, ale také jsme si zkusili něco napsat  upraveným rákosem, husím brkem nebo perem. Do této činnosti jsme se zapojili skoro všichni a výsledky můžete vidět na fotografiích.

Paní kronikářka nám připravila ofocené ukázky různého písma, nebo různých podkladů, na které se dříve psalo - např. voskové, břidlicové tabulky. K podívání byly i různé staré fotografie nebo i "Zřizovací listina pro římsko-katol.jubilejní faru ve Vážanech L." ze dne 16. 5. 1910, kterou nám přinesla ukázat S. Halamková.

Moc děkujeme kronikářce Haně Holubové za velmi pečlivou a vyčerpávající přípravu pro besedu nad kronikami naší obce, za všechny zajímavé informace i za skvělý štrúdl. K netradičnímu občerstvení patřily i zelné placičky a bábovka od M. Novotné, za které také děkujeme.

Poděkování patří všem dospělým účastníkům besedy za vytvoření příjemně tvořivé atmosféry a všem přítomným dětem za to, jak pozorně poslouchaly a byly šikovné v psaní a kreslení s "netradičními psacími potřebami".

Na poslední fotografii uvidíte knihovnu, která je prázdná a tichá, ale zároveň připravena na další akci a další návštěvníky…

Za VKS: L. Pilátová

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.