Obsah stránky

Beseda k Mezinárodnímu dni ptactva 1. 4. 2019

pondělí, 01. duben 2019 | Kulturní a sportovní akce

 

Letos poprvé jsme si chtěli, besedou v knihovně, připomenout  Mezinárodní  den ptactva,  který se slaví v České republice již od roku 1924. Ve světě už od roku 1906. Myšlenka ochrany ptáků, vznikla ale už mnohem dříve.

Pro zajímavost nám pan Jiří Halamka přinesl  vycpané ptáky, které známe z přírody. Také nám přiblížil zajímavou práci ornitologů. Celou hodinu odpovídal na naše dotazy, které se týkaly především ptactva, které můžeme pozorovat v okolí naší obce.

Děti si mohly vymalovat obrázky ptáků, které využijeme jako pexeso. Mohli jsme nahlédnout do Mysliveckého kalendáře z roku 1957, který byl černobílý. Barevné obrázky ptáků jsme si prohlédli v knize, kterou  také přinesl pan Halamka. Tady jsme mohli využít svých nových znalostí k tomu, abychom poznali jednotlivé ptáčky.

Zmínili jsme i to, že některé zoologické zahrady tento den pouští zdarma, nebo se zvýhodněným vstupným, návštěvníky s „ptačím jménem“.  Dokonce jsme přišli i na to, kdo z Vážan by tuto výhodu mohl příští rok využít.

Vystavené budky zůstanou v knihovně do pátku, kdy děti, které přijdou do kroužku „Pátek her a pohádek“, mohou budku ještě trochu vyzdobit.  Také si mohou prohlédnout vystavené vycpané ptáky a zkusit i jiné aktivity spojené s tímto dnešním tématem.

Manželům Halamkovým moc děkujeme za velmi zajímavé povídání  a věříme, že své nové vědomosti  uplatníme při procházkách vesnicí i jejím okolím.

L. Pilátová

 

Beseda k Mezinárodnímu dni ptactva 1.4.2019
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.