Obsah stránky

Bartolomějské hody - Vážany n/Lit. 2022

pondělí, 29. srpen 2022 | Kulturní a sportovní akce

Při letošní akci "HODY 2022" nás sice pozlobilo svými rozmary počasí, ale dobré nálady, veselí a obětavého přístupu stárek a stárků bylo opět nadmíru.

Hody se konaly ve dnech 27. – 28. 8. 2022, dle plánovaného programu s místem konání dvou hlavních večerních zábav ve venkovních prostorách dolní hospody.
Začátek sobotního zvaní byl pro déšť přesunut na 11.30 hod., a tak ukončení zvaní bylo až před 17 hod. v dolní hospodě. Stárci se poté odešli připravit na večerní předhodovou zábavu a muzikanti po pozdním obědě popřáli zdar našim hodům a přesunuli se na další akci do Hustopečí.

Na sobotní předhodovou zábavu, kde hrála hudební skupina AD HOC TEAM, přišlo letos pouze 217 návštěvníků (vloni 295). Stárci měli vydařený nástup a velmi kvalitní zpěvy v kole. Předhodová zábava měla velice dobrou atmosféru, kterou je možno navnímat z přiložených fotografií k této akci. Poslední účastnící sobotní zábavy odcházeli okolo páté hodiny ranní.
Hodová neděle začala pro stárky ve 13 hod. požehnáním v kostele sv. Bartoloměje a měla pokračovat krojovaným průvodem po obci. Počasí nám ale nepřálo a proto se z kostela všichni odebrali do sálu dolní hospody, kde stárci tančili, chodili v kole a v 15 hod. provedli nástup. Poté, kdy jsme se domnívali, že se počasí už umoudřilo, vyšel od dolní hospody průvod po obci. Šel se zkrácený okruh (shodli jsme se na něm se Sabkou Hrabovskou a s Ninou Beranovou), který zahrnoval jen tři zastávky na tančení, s cílem vrátit se „suchou nohou“ zpět do dolní hospody. I přesto však byl průvod u Litavy zaskočen deštěm… Hodový průvod po obci doprovázela dechová kapela Miločanka, která hrála i na večerní hodové zábavě. Hodové zábavy se letos zúčastnilo jen 93 návštěvníků.

Skupinu stárků a stárek měla pod dohledem opět Sabka Hrabovská, které patří velký dík za perfektní koordinaci akce, kdy spolu s paní Ninou Beranovou zvládaly pružně reagovat nejen na rozmary počasí, ale i na aktuální organizační změny, kterých bylo letos až nadmíru.

Poděkování starosty obce patří však ponejvíce Vám - stárky a stárci, a to nejen za reprezentaci obce, ale především za Vaše plné nasazení, kterým jste našim občanům opět přiblížili tradici naší obce. Děkuji!


HODY 2022 byly bez ohledu na počasí moc pěkné a vydařené!


Stárci a stárky - protagonisté akce HODY 2022 – Vážany n/Lit.:

Natálie Beranová a Jakub Tauber
Veronika Matyášová a Matěj Beran

Kristýna Kolejková a Tomáš Koukal
Julie Stříbrná a Michal Máca

Natálie Zukalová a Ondřej Hort
Denisa Zittová a Štěpán Šindler

Sabina Vaverková a Tadeáš Červík
Leona Bačovská a Matěj Paseka

Jeanette Trnková a Tomáš Javůrek
Dominika Chmelařová a Ondřej Květenský

Sklepníci:

Petr Menšík a Radka Hlaváčová
 

Hody 2022 se konaly opět kompletně v režii a pod organizací Obce Vážany n/Lit.


Komentář: Ing. V. Matyáš, starosta obce

VIDEO - ZVANÍ NA HODY

 

 

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.