Obsah stránky

Bartolomějské hody - Vážany n/Lit. 2021

úterý, 24. srpen 2021 | Kulturní a sportovní akce

Komentář k letošní akci HODY 2021 vychází z nadšených ohlasů z Vašich řad, vážení občané, kdy velmi pozitivně reagujete na poměrně malou skupinku mladých lidí - stárků a stárek, kteří na sebe plně vzali zodpovědnost a dočasně se stali hlavními aktéry kulturního a společenského dění v naší obci.

HODY 2021 se nám opět vydařily!


Hody se konaly ve dnech 21. – 22. 8. 2021, dle plánovaného programu s místem konání dvou hlavních večerních zábav ve venkovních prostorách dolní hospody.
Hodové dění v obci bylo pojato v modelu sobotního dopoledního zvaní a nedělního odpoledního průvodu po obci, zakončeného odpoledním slavnostním nástupem stárků.
Skupinku stárků a stárek vedla už třetím rokem Sabka Hrabovská, které patří velký dík za perfektní koordinaci akce HODY 2021, počínající prvními nácviky a končící posledním tancem na nedělní hodové zábavě. Spolu s paní Ninou Beranovou zvládly obě dámy opět zkvalitnit již tak dobře propracovanou organizaci hodů, až téměř k naprosté dokonalosti.


HODY 2021 byly veselé!


O sobotním dopoledni vyšli stárci na zvaní za doprovodu kapely Martiny Zavadilové do naší obce, aby po téměř 5 ti hodinách tančení a zpěvu zakončili hodové zvaní v dolní hospodě.
Na sobotní předhodovou zábavu, kde hrála hudební skupina Panorama, vyšlo letos krásné počasí, které přilákalo rekordní počet návštěvníků této zábavy (295). Stárkům se krásně vydařil nejen nástup, zpěvy v kole a taneční veselí, ale velice zajímavý byl i tzv. „obrácený nástup“. Však je to všechno zřejmé z fotografií a videí, která jsou na našem webu a na facebooku. Poslední účastnící sobotní zábavy odcházeli okolo páté hodiny ranní.
Hodová neděle začala ve 13 hod. požehnáním v kostele sv. Bartoloměje a pokračovala krojovaným průvodem po obci, zakončeným odpoledním nástupem stárků v dolní hospodě. Hodový průvod po obci doprovázela nám všem známá dechová kapela Podboranka, která hrála i na večerní hodové zábavě. Hodové zábavy se pravděpodobně z důvodu očekávaného deště zúčastnilo jen 99 návštěvníků, kteří byť se deště nakonec dočkali, přesto nemuseli svojí účasti litovat, protože kvalitní hudba a řádně „rozjetí“ stárci zajistili tu správnou hodovou atmosféru a kvalitní show.

Stárci a stárky - protagonisté akce HODY 2021 – Vážany n/Lit.:

Natálie Beranová a Jakub Tauber, Alexandra Matušková a Matěj Beran, Katarina Vedrová a Pavel Ehrenberger, Kristýna Kolejková a Tomáš Koukal, Tereza Stehlíková a Ondřej Květenský, Radka Hlaváčová a Petr Menšík, sklepníci Šimon Jurajda a Adam Ševčík.

 

Hody 2021 byly opět kompletně organizovány Obcí Vážany n/Lit.


Vzkaz starosty obce: Stárci a stárky, díky vám za obnovení a držení lidové tradice. Díky za lehkost bytí, se kterou jste k letošním hodům přistoupili a díky za vaši pracovitost se kterou bylo hned druhý den vše uklizeno. Vážím si vašeho nasazení a rozhodně nejsem s tímto názorem v naší obci ojedinělý…


Komentář: Ing. V. Matyáš, starosta obce

Video ze sobotního zvaní zde


Pozn.: Fotografie k hodům budou postupně doplňovány…

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.