Obsah stránky

VS ČZS a 70. výročí vzniku Českého zahrádkářského svazu ve Vážanech n/Lit.

úterý, 20. únor 2018 | Kulturní a sportovní akce

Český zahrádkářský svaz ve Vážanech nad Litavou si připomněl výročí vzniku

V roce 2018 si ZO ČZS ve Vážanech nad Litavou připomíná 70. výročí, kdy v roce 1948 byl založen spolek pečující a zajímající se o zahrádkaření.
Z prvních let existence organizace se nedochovaly žádné zprávy. Známí jsou předsedové až od roku 1963 do současnosti. Dovolte, abych všechny předsedy připomněl. V roce 1963 to byl pan Karel Petráš, další byli pan Josef Novotný (1965), pan Alois Raušer (1966), pan Václav Vrána (1968), pan Alois Šichtář (1970), pan Milan Štěpánek (1973) , pan František Kamarád (1980), pan Jan Michálek (1993), paní Jarmila Černáková (1994), pan František Kamarád (2000). Současnou předsedkyní je paní Jarmila Černáková. Není možné ale pominout činnost všech postupně se proměňujících a obměňujících členů výborů organizace a aktivitu členské základny. Výbor se scházel pravidelně nejčastěji jedenkrát za měsíc a navrhoval činnost organizace v daném roce.


Zahrádkáři se pravidelně scházeli na výročních členských schůzích, kde hodnotili právě uplynulý rok. Zhodnotili jak se jim dařilo či nedařilo, kolik odpracovali brigádnických hodin, zda-li zorganizovali nějakou akci a jak hospodařili. Stalo se pravidlem, že na výroční členské schůzi byl i blok odborných přednášek např. o okrasných stromech, jak pěstovat ovoce a zeleninu, vinnou révu, pokojové květiny, pěstování bylin, promítání odborných filmů apod. 


Kromě odpracovaných brigádnických hodin na zvelebení obce, jako úprava parčíku, výsadba a údržba okrasných růží u školy, výsadba, ošetřování a stříkání ovocných stromů a keřů, pomáhali také v místním družstvu. Ale pamatovali i na svoje zařízení. Pro občany moštovali ovoce, vařili povidla někdo říká trnky a vykupovali ovoce. Rovněž organizovali výstavy ovoce a zeleniny, květin a pořádali soutěže jako „Rozkvetlá obec“ či „Soutěž 7x7“.

Mezi kulturní a společenské akce pak patří pořádání vinobraní a koštu slivovice. Pro členy zahrádkářů se pravidelně prováděl nákup a objednávky hnojiv, sadbových brambor, postřiků, ovocných stromků a keřů apod.


Rovněž se pořádali zájezdy a to např. do Olomouce, Brna, Bratislavy, Litoměřic, Českých Budějovic, Buchlovic, na Velehrad, Luhačovic, Lednice, Mikulova, Valtic, Trenčína a dalších míst, zájezdy do divadla, zájezdy do vinného sklepa.

K 60. výročí založení vysadil výbor ČZS ve Vážanech nad Litavou v přilehlém parčíku dne 10.10.2008  památný strom a to lípu velkolistou a uskutečnila se slavnost, na které zazpívala známá a populární dvojice Eva a Vašek.
     
V roce 2018 si základní organizace připomíná 70. výročí založení. K této příležitosti byly vydány pamětní skleničky připomínající toto výročí a brožurka, která připomíná v kostce historii zahrádkářů. Dne 17.2.2018 se uskutečnila slavnostní výroční členská schůze. Vrcholem oslav bude dne 10.3.2018 již 17. ročník Koštu slivovice, kde pro degustaci pálenek jsou přichystány pamětní skleničky.

V roce 1963 měla organizace 25 členů. Členů postupně přibývalo až jich v roce 1986 bylo celkem 115.  V roce 2018 má organizace 40 členů.

Co říci závěrem: je to jen hrstka toho co se v této organizaci za tu dobu událo. 70 let je prakticky jedna generace lidí, ale na počty členů je to několik generací lidí, kteří pro svoji organizaci a občany žijící v této obci byli zapáleni něco udělat. Vzpomeňme na všechny členy zahrádkářské organizace, kteří svým umem, vtipem, radostí a prací přispěli trochou do mlýna pro rozkvět této obce. Těm všem patří upřímné poděkování. 
 

Ing. Jaroslav Řezáč

ČZS Vážany nad Litavou

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.