Obsah stránky

Žehnání Křížové cesty Vážany nad Litavou 2018

neděle, 10. červen 2018 | Kulturní a sportovní akce

Křížová cesta je cesta, kterou podstoupil Pán Ježíš od domu Poncia Piláta ulicemi Jeruzalémskými až na Kalvárii, kde byl z lásky k lidem ukřižován (Bůh tak miloval svět, že poslal svého jediného syna, aby ho zachránil). Křížová cesta má XIV zastavení, při kterých věřící člověk doprovází trpícího spasitele, který poznal všechna tělesná a duševní muka a podstoupil vše dobrovolně za hříchy (záchranu) celého světa a lásky k člověku. Je to rozjímavá pobožnost, při které se zamýšlíme nad smyslem svého života.

Dne 10. 6. 2018 se uskutečnilo v kostele sv. Bartoloměje ve Vážanech nad Litavou žehnání Křížové cesty za účasti Novoříšského Opata Mariana R. Kosíka a místního faráře P. Vítka Martina Červenky.

Téměř po 50 letech se vrátily do kostela obrazy Křížové cesty. V 70. letech minulého století, z důvodu poškození, velikosti obrazů a malby kostela byly obrazy nahrazeny vyřezávanou replikou Křížové cesty. Avšak již několik posledních let usilovali vážanští farníci o vrácení obrazů zpět na místo, kam po právu patří. Po tak dlouhé době bylo zapotřebí obrazy restaurovat, obnovit malbu a barvu na plátně. To se podařilo za finanční podpory obce Vážany n/Lit. a díky rodině akademických malířů Procházkových z Brna. Po restaurování bylo třeba zhotovit nové rámy, neboť původní byly značně poškozené. Této odborné práce se ujala stolařská opatská dílna z Vysočiny. Následoval nátěr a pozlacení lemu rámu.

Křížová cesta je tedy renovována a je k dispozici pro zhlédnutí všem, kteří mají zájem si tento skvost v našem kostele prohlédnout.

Komentář: Petr Hofírek

Žehnání Křížové cesty Vážany nad Litavou 2018
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.