Obsah stránky

Sokolský turnaj v pexesu Vážany n/Lit. 2020

neděle, 26. leden 2020 | Kulturní a sportovní akce

Rok se s rokem sešel a již podruhé jsme se setkali u stolů,které se na sobotní odpoledne, 25. ledna 2020, proměnily ve stoly hráčské. V obecní knihovně ve Vážanech n./ Lit. se sešlo 17 dětí, které si přišly zahrát pexeso a zvítězit.

A kde se vzalo slovo PEXESO? V druhé polovině šedesátých let uváděla Československá televize soutěžní hru scenáristy Jaroslava Dietla Pekelně se soustřeď. Karetní hru na podobném principu následně (přibližně v roce 1965) vydalo nakladatelství Pressfoto, které ji v dalších letech vydávalo v mnoha tematických mutacích. První vydané pexeso obsahovalo 32 párů fotografií z tehdy populárního filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Za tvůrce se považuje výtvarník Zdeněk Princ. Aby nebylo nutné pořizovat licenci za původní název televizní soutěže, vznikl akronym PEXESO (písmeno K bylo nahrazeno atraktivnějším X). Informace byly čerpány z wikipedia.org

 Účastníci turnaje byli rozdělení dle věku do čtyř kategorií, a to do 6. let, 7-8 let, 9-10 let a 11 let a starší. Doprovodili je i „dospěláci“, kteří využili volné chvíle nejen k příjemným rozhovorům, ale i ke čtení či dokonce k přijetí výzvy od dětí, aby změřili své sílí ve hře, jejíž historie sahá až do středověkého Japonska.

Turnaj měl samozřejmě i své vítěze. Těmi sice byli všichni zúčastnění protože překonali především sami sebe, ale došlo i k poměření pamětí. Takže v kategorii do 6 let zvítězila Josefína Stříbrná, kategorie 7-8 let měla jakožto vítěze Elišku Stříbrnou, kategorii 9 a 10 let opanoval Rudolf Stříbrný a mezi staršími 11 let zvítězil Václav Halamka.

Děkujeme všem zúčastněným za velmi příjemné odpoledne strávené nejen hrou, ale i výborným pohoštěním (díky pekařkám) a příjemnou společností.

 

Vzniká nám příjemná tradice. Těšíme se zase za rok.

 

Za T. J. Sokol Vážany n./Lit. A. Stříbrná

Sokolský turnaj v pexesu Vážany n./Lit. 2020
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.