Obsah stránky

Poslední bohoslužba faráře V. M. Červenky ve Vážanech n/Lit. 2018

čtvrtek, 23. srpen 2018 | Kulturní a sportovní akce

Dne 19.8.2018 se uskutečnila v kostele sv. Bartoloměje ve Vážanech nad Litavou poslední bohoslužba P. Vít Martina Červenky (42 let) a zároveň si vážanští farníci připomněli 3 roky od doby, kdy byl dne 2.8.2015 ustanoven duchovním správcem ve vážanské farnosti.  Do této služby byl ustanoven novoříšským Opatem  Mariánem Rudolfem Kosíkem.

Za tu dobu se podařilo za finanční pomoci Jihomoravského kraje, Obce Vážany nad Litavou  a vážanských farníků restaurovat oltář, kazatelnu, křtitelnici, obrazy sv. Bartoloměje, sv. Cyrila a Metoděje, Pannu Marii a Křížovou cestu. V současné době probíhá restaurování vitráží u oltáře, které zde byly instalovány v roce 1901.

Za tu dobu  pronesl pan farář mnoho kázání poučných i k zamyšlení, vyprovodil na poslední cestu několik vážanských občanů, pokřtil nové občánky, oddal několik párů, připravil biřmovance na biřmování, požehnal např. Hubertově jízdě, motorkám a zúčastnil se Slavkovské iniciativy smíření.

Dobrá spolupráce byla s ekonomickou (farní) radou, obecním úřadem, farníky. Teď, když už si vážanští farníci a občané na pana faráře zvykli odchází na další působiště a to na poutní místo do Křtin.

Vážanští farníci a za obec pan starosta Václav Matyáš popřáli panu faráři nechť se mu ve Křtinách daří, popřáli mu hodně zdraví, štěstí, pohody, pokory, naděje, lásky a božího požehnání a hlavně aby nezapomněl na naší vážanskou farnost na tento malý, ale náš kostelíček sv. Bartoloměje, který zde stojí již od roku 1287 a kde byl 65. duchovním správcem.

Jaroslav Řezáč

člen farní rady

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.