Obsah stránky

Památný den Sokolstva Vážany n/Lit. 2021

středa, 13. říjen 2021 | Kulturní a sportovní akce

Památný den sokolstva je poctou všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence našeho spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Od roku 2019 je zařazen do kalendáře významných dnů České republiky. Datum 8. října bylo zvoleno jako připomínka tragických událostí roku 1941. V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci “Akce Sokol” zatklo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Plných 93 % z nich do konce války zahynulo. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.
    Nejvýznamnějším skutkem sokolského odboje se pak stala spolupráce při atentátu na Reinharda Heydricha, který by se bez doslova sebevražedné pomoci sokolů nemohl nikdy uskutečnit.
    I my ve Vážanech nad Litavou jsme si v pátek 8. října 2021 již po třetí připomněli Památný den Sokolstva a to položením kytice u pomníku padlých a vyslechnutím krátkého projevu sestry AS k tomuto významnému dni. Pro účastníky této pietní akce zazněly i hymny. Česká, slovenská a sokolská.
    Je důležité si tyto vpravdě hrdinské činy připomínat a především nikdy nezapomenout, co je ochoten jeden člověk udělat nejen pro druhého, ale především pro svou vlast.

 

Den Sokolstva
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.