Obsah stránky

Lampionový průvod Vážany n/Lit. 2017

pátek, 17. listopad 2017 | Kulturní a sportovní akce

Ve čtvrtek 16. 11. 2017 se u nás ve Vážanech nad Litavou uskutečnil další ročník lampionového průvodu.

V prostoru autobusové zastávky se sešlo hodně dětí, rodičů, prarodičů a dalších občanů, kteří si nenechali ujít tradiční lampionový průvod. Tento vyšel, za úplné tmy a zvuků hudby z místního rozhlasu, v 17.00 hod,, směrem k hřišti. Pokračoval k dolní hospodě, přes státní silnici a přes areál bývalého ZD. Zde měli možnost ti, kteří byli unaveni, jít přímo na hřiště MiDiGo, kde měli Sletáci připravené občerstvení, v podobě svařeného vína, čaje a špekáčků. Jenže se stala celkem nečekaná věc. Většina účastníků, včetně těch nejmenších i maminek s kočárky, pokračovala dále až k naší „staré lípě“ a pak teprve vesnicí zpět do prostoru MiNiGo. Zde následovalo občerstvení a vzájemné setkávání občanů místních i přespolních. Celkem se nás tu vystřídalo přes 200.

Naši hasiči zajišťovali regulaci dopravy. Tentokrát to pro ně bylo velmi náročné, protože byla odkloněna část dopravy přes naši obec v důsledku neprůjezdnosti dálnice.

Sleťákům, hasičům a všem pracovníkům obce patří velké poděkování za zajištění zdárného průběhu lampionového průvodu, protože se stalo tak, jak pan starosta v „zajišťovacím e-mailu na akci“ všem organizátorům napsal: „Pokud jsem na něco zapomněl, reagujte samostatně a kreativně“…Tak díky všem za vše a zase příště.

Výtěžek z prodeje svařeného vína bude tentokrát použit na potřeby cvičenců, kteří nacvičují na sokolský slet, který se bude konat v příštím roce 2018

L. Pilátová, DiS,. předsedkyně výboru KŠ

A ještě pár zajímavostí:

Věděli jste, že

  • Lampiony pocházejí z Asie. V Číně byly součástí většiny svátků - narození dítěte, svatby, pohřbu – a to už před naším letopočtem.
  • Výroba lampionů z bambusových tyček a jemného papíru byla záležitostí celé rodiny. Nejoblíbenější byl tzv. Běžící kůň, který má více než tisíciletou historii.
  • Lampionové průvody, jejichž účastníci nosí lampiony, svíčky nebo jiná světelná zařízení, se konají se na celém světě k různým příležitostem převážně náboženskéhomanifestačního či vzpomínkového charakteru.
  • V ČR se v současnosti přeneslo konání lampionového průvodu na data blízká k 7. listopadu. Vznikl tak průvod na Den vzniku samostatného československého státu (28.10.) Svatomartinský (11.11.) či na Den boje za svobodu a demokracii (17.11.).
  • Někdy se lampiony vypouštějí do vzduchu. Mají donést přání k bohům. K tomuto účelu bývají uzavřené a dosahují výšky až několika metrů. Fungují na principu horkovzdušného balonu.
  • Lampiónové průvody se chodily také při narozeninách Tomáše Garrigue Masaryka.
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.