Obsah stránky

Hon Vážany n/Lit. 2017

pondělí, 18. prosinec 2017 | Kulturní a sportovní akce

Dne 9.12.2017 se v honitbě Vážany nad Litavou konal druhý společný hon na drobnou zvěř. Tentokrát se pro změnu v pohostinství Sokolovna scházeli v tradiční čas po sedmé hodině ranní myslivečtí kamarádi opět z celé České republiky a jsme právem hrdí, že nás navštěvují přátelé nejen z nejbližšího okolí, ale cestu k nám rádi najdou i myslivečtí kamarádi z velmi dalekých měst a obcí. Tedy kromě nejbližších z Dražovic, Němčan, Hrušek, Otnic a Kobeřic k nám našli cestu také přátelé z Kozlan, Židlochovic, Želešic, Božic, Šlapanic, Mokré-Horákova ale i Jihlavy a Hradce Králové.

K snídaňové klobásce se každý probojoval přes registraci a po kávě se všichni shromáždili k nástupu v počtu který dosahoval téměř padesátky včetně třinácti lovecky upotřebitelných psů. Úvodní zahájení obstarali opět vynikající trubači dvou našich lesnických univerzit (Mendelu Brno a ČZU Praha) a poté již Ing. Radim Hložek přivítal všechny přítomné. Myslivecký hospodář David Halamka seznámil s průběhem honu, kdy na programu byli čtyři leče a to Prostřední, Poldr, Žlíbky a Hejda. Úvodní lovu zdar odstartovalo hon a všichni se přesunuli k první leči. Zde jsme se rozběhli dvaceti ulovenými zajíci a nějakým tím kohoutkem, takže pro druhou leč byl zvolen postup kdy se lovil pouze bažantí kohout. Skládka zeminy a stavebního odpadu prorostlá travinami a plevelem skýtá navzdory ostatním nevýhodám vynikající podmínky pro drobnou zvěř, a když postavíte do čela výtečné střelce a do tlaku neméně vynikající lovecké psy, výsledek 24 kohoutů v jedné leči rozzáří úsměv na tváři nejen mysliveckého hospodáře. Následuje přestávka s kávou, čajem, koláči a nějakou tou sladkostí. Třetí leč je zároveň lečí poslední a když k ní v 11:45 nastupujeme, všichni jsou plni očekávání, co nabídne lokalita Hejdy. Tuto jsme si dva roky šetřili a i dnes ji zatahujeme jen zčásti abychom dostáli předsevzetí, že vždy čtvrtinu až třetinu revíru zcela ušetříme a lovit v ní nebudeme. Leč Žlíbky byla úmyslně vynechána úplně.

Padají rány, tu a tam nese někdo zajíce, psy pracují s nadšením. A výsledek? Druhých 21 zajíců v jedné leči. S poděkováním svatému Hubertu je třetí leč ukončena, s ní i celý hon a celá společnost se přesunuje do remízu Cihelna k závěrečnému výřadu.

Zde u slavnostního výřadu mohu směle konstatovat, že bylo uloveno 41 zajíců a 27 kohoutů ve třech lečích za necelé čtyři hodiny včetně přestávky. Plán pro letošní rok byl tedy naplněn a oproti roku loňskému je zde opět mírné zlepšení.  Po slavnostním výřadu proběhly ještě tradiční "taškařice" jako je hromadná fotka na památku a čestná salva na počest české myslivosti. Poté se již všichni přesunuli do hospody Sokolovna k poslední leči. Zde se podávala vynikající polévka a řízek jako mlýnské kolo. Jelikož nejen lovem živ je myslivec, na řadě byla i nějaká ta kultura. Letos se nekonal myslivecký soud a namísto něj jsme provedli pasování na lovce srnčí zvěře (Pavel Nezhyba), černé zvěře (Ing. Radim Hložek) a lovkyně vysoké (Ing. Klára Košinová). Následně byla zvolena královská družina, kdy nejlepší honkyní byla po zásluze zvolena paní Lucie Adámková, která u nás loví společně se svým manželem již několikátý rok, vždy s vynikajícími psy. Namísto titulu nejlepšího psovoda, jsem se rozhodl udělit čestné uznání za celoživotní přínos české myslivosti a lovecké kynologii vzácnému hostu panu Ivo Bébarovi, nestoru, letitému funkcionáři a vůdci Německých krátkosrstých ohařů. Králem honu byl pak zvolen zcela po právu pan Petr Hlaváček a jemu a nejen jemu byla věnována sborová "Lovu zdar".

Tombola, která následovala, byla už jen třešničkou na už tak sladkém dortu a opět díky dobrým přátelům jsme se přes spousty věcných i zvěřinových cen dostali k vrcholu v podobě dvou selátek prasete divokého.

Závěr už patřil mistrům, a tak se jedlo, pilo a rokovalo do pozdních hodin, Sborový zpěv písní "Muzikant a Rumcajs" patřil k vrcholům večera a nikomu se nechtělo odcházet od příjemné a pohodové zábavy.

Závěrem mi tedy opět dovolte, abych poděkoval nejen všem co se pozitivně zúčastnili dnešního honu, ale všem co se jakýmkoliv způsobem zaslouží a zasloužili o slávu a zdar české myslivosti, zahodili závist a nenávist a dělají myslivost srdcem, tak jak se naše krásná česká myslivost dělat má a musí.  

Myslivosti zdar!

David Halamka-myslivecký hospodář

Hon 12/2017
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.