Obsah stránky

Hon na drobnou zvěř Vážany n/Lit. 2019

úterý, 03. prosinec 2019 | Kulturní a sportovní akce

V sobotu 23. Listopadu 2019 se v honitbě Vážany nad Litavou konal první a jediný společný hon na drobnou zvěř. Již po sedmé hodině ranní se v pohostinství Sokolovna začali scházet zelení kamarádi z blízkého i velmi dalekého okolí včetně Slovenské republiky. Po sladké snídaní, kávě a nutné úvodní registraci a kontrole se všech 71 účastníků spolu s 19 lovecky upotřebitelnými psy začalo řadit na nádvoří k nástupu k honu. Samotné zahájení by nám mohl závidět sám císařpán, neboť o to se postaral kvintet borlic a lesnic Mendelovy univerzity Brno a České zemědělské univerzity v Praze. S příjemným mrazením v zádech z nádherného troubení a zpěvu přivítal Ing. Radim Hložek všechny zúčastněné. Seznámil s hlavními faktory honu, mezi které patří zejména bezpečnost, správné chování při honu a předal slovo hospodáři. Myslivecký hospodář David Halamka pokračoval ve vyjmenování hlavních zásad bezpečného lovu a vysvětlil jak bude dnešní společný hon vypadat. Na plánu byli čtyři leče a to Rybníky, Prostřední, Vinohrady a Poldr. Následně již nic nebránilo, aby trubači zahájili hon a jak se zpívá v zahajovací fanfáře: Začínáme vesele. Ve bujaré atmosféře probíhal společný lov a po třetí leči se všichni přesunuli do remízu Cihelna kde pan Miroslav Synek podával cigáru rovnou z udírny, koláčky a jiné pochutiny. Po občerstvení nastoupila myslivecká společnost v dobrém rozpoložení k lečí čtvrté která měla být závěrem a byl to závěr hodný mistrů. Když byla leč ukončena bylo na výloži na hrázi poldru 58 zajíců a 42 bažantích kohoutů což dávalo tušit, že výsledek nejen dnešního honu , ale letošní lovecké sezóny jako takové bude rekordní a velmi veselý.  V Cihelně  se tedy zvěřináři Pavel Píše a Martin Horyanský notně zapotili než všechnu ulovenou zvěř srovnali do řad tak jak velí myslivecký mrav k řádnému výřadu. Po fanfáře k ukončení honu bylo možno konstatovat že na dnešním honu bylo uloveno celkem 102 zajíců polních. 61 bažantích kohoutů a dvě kachny divoké. Halali z říše snů a výsledek který zde nebyl v řádech desetiletí.

Po závěrečné fanfáře zbyl čas i na každoroční taškařice jako je čestná salva na počest České myslivosti a společná hromadná fotka. Jelikož všem již vyhládlo spěchalo se do tepla pohostinství Sokolovna kde kolektiv paní Stříbrné připravil vynikající polévku a neméně chutné výpečky se zelím a knedlíkem. Když byli bříška plné přišel čas na kulturu, vyhlášení krále honu, nejlepšího honce a psovoda a samozřejmě vrcholem byla opět velmi bohatá tombola, jak věcná, tak zvěřinová.

A jelikož stále bylo co zobnout ze stolu, o štamprdličku a pivo nebyla nouze, harmonikář hrál a  zážitky nejen z honu jen pršeli ,rozcházeli jsme se když už neděle klepala na dveře. 

Dnešní hon lze tedy hodnotit pouze na výbornou a je na místě poděkovat všem, kdo se podíleli nejen na úspěchu dnešního honu, ale hlavně na stavu naší honitby Vážany nad Litavou, která je unikátem nejen na úrovni okresu Vyškov.

Zákon o myslivosti umožňuje lovit bažantího kohouta dvakrát na stejném místě v jedné sezóně a zajíce polního jedenkrát přičemž není nijak stanoveno kolik honů je možno pořádat a jaké procento z celkové výměry honitby se má lovit. V honitbě Vážany nad Litavou lovíme zásadně pouze jednou na jednom místě a každý rok se snažíme abychom lovili maximálně 60 procent celkové výměry honitby a zbytek vynecháváme zcela ve prospěch klidu zvěře a každý rok lovené lokality mírně pozměňujeme. V letošním roce jsme tedy lovili pouze na jednomu společném honu a to cca  45 procent celkové výměry honitby a z toho zajíce polního pouze v 30 procentech celkové hektarové výměry honitby. Stejně tak se snažíme aby náš lov byl pouze nutným chovatelským zásahem s včasným ukončením a nikoliv bezmyšlenkovým masakrem. Zároveň se celý rok snažíme o tlumení škodné zvěře a přikrmování zvěře v době nouze. Mimořádný stav a situace v naší honitbě naše snahy jen potvrzuje a je opět na místě poděkovat všem kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli a podílí na péči a rozkvětu naší honitby a naší přírody obecně.

Myslivosti zdar!

David Halamka-myslivecký hospodář

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.