Obsah stránky

HODY 2019 a STÁRCI!

úterý, 16. duben 2019 | Pozvánky a výzvy

Vážení spoluobčané,

oslovuji tímto zejména rodiče mající svoje „děti“ ve věku „náctiletých“ nebo prarodiče, kteří mohou apelovat na svoje vnuky.

Obracím se na vás s výzvou na obnovení stárkování v naší obci - HODY 2019.

Naše obec se nachází v oblasti republiky, která spoluvytváří a stále udržuje zažité tradice Jižní Moravy.

Co se týká naší obecní tradice – hodů a stárkování, tak toto platí obzvlášť! Zde se jedná snad až o povinnost mladé generace, aby naše hodnotné dědictví zachovávala!

Okolní obce – Hrušky, Křenovice, Šaratice, Kobeřice, Otnice, Hostěrádky-Rešov, Zbýšov, Heršpice, Nížkovice a další obce vzdálenější od nás, tradici stárkování na hodech neúprosně udržují. Záleží jim na tom!

Třeba zrovna sousední Hrušky, které získaly vloni ocenění „Vesnice roku 2018“, těžily mnohabodově pro tuto soutěž právě ze zachování tradice hodů.

U nás ve Vážanech n/Lit. stárkování ustrnulo. Přerušil se proud předávání stárkování od těch starších a zkušenějších těm mladším se zájmem uchovávat tradici a společně se podílet na pokračování přirozeného rytmu vesnice.

Apeluji tedy na všechny „náctileté“, ale oslovuji tímto hlavně rodiče, abyste si uvědomili potřebnost znovuzavedení stárkování a obnovili tradici hodů.

Na stárkování zůstávají nádherné a nezapomenutelné vzpomínky po celý život. Stárkování vytváří silná přátelská pouta a rozšiřuje sociální ostrov každého jedince...

Koho tato moje výzva oslovila, ozvěte se mi na tel.: 777743126 nebo na mail: starosta@vazanynadlitavou.cz, abychom si mohli sjednávat schůzky a zorganizovali společně letošní HODY 2019. Čas neúprosně běží (okolo hodů je třeba už nyní zajistit spoustu věcí), proto první termín setkání zájemců o stárkování proběhne v pátek 3. 5. 2019 v 17:00 hod v zasedací místnosti OÚ Vážany n/Lit..

Děkuji předem za váš zájem a úsilí pro udržení tradice v naší obci. Obec vás podpoří!

Ing. Václav Matyáš, starosta obce

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.