Obsah stránky

Výsadba obecního sadu Vážany n/Lit. 2018

sobota, 27. říjen 2018 | Kulturní a sportovní akce

Dne 27. 10. 2018 proběhlo v rámci oslav 100. výročí vzniku našeho samostatného státu založení obecního ovocného sadu, který vhodně doplňuje extravilán obce Vážany n/Lit. a vytváří návazný prvek na lokalitu výstavby obytných domů „Za hřbitovem“.

V dopoledních hodinách se na místě samém sešlo bezmála 50 občanů, kteří přišli pomoci s výsadbou sadu.

Bylo vytvořeno 6 skupin (dle druhů stromů), přičemž každá obdržela plánek s umístěním jimi vysazovaných stromů. A tak začal efektivní způsob výsadby, který při počtu 76 ks stromů byl zvládnut za necelou hodinu.

Pro výsadbu byly připraveny vyhloubené díry, prohnojené a zalité z předchozího dne tak, aby následná zálivka, kterou nám zajišťovali místní hasiči, byla prováděna už do finálně vytvořených trychtýřů okolo vysazených a kůly zajištěných stromů.

Počasí se vydařilo a po skončení výsadby se spustil dlouhotrvající déšť, který je pro naši vysušenou krajinu tolik potřebný.

Z dotací pořízený obecní sad je pro nás sice další starostí (údržba – prořezy stromů, zalévání, ochrana před zvěří, aj.), ale vzniklo „něco“ zcela nového, určeného pro naše potomky, kteří plně využijí tento krajinný prvek, jako cíl procházek a zdroj čerstvého ovoce.

Vysázeno bylo: 10 ks třešní, 7 ks jabloní, 12 ks hrušní, 16 ks meruněk, 4 ks švestek, 1 ks mirabelek, 3 ks renklód, 4 ks moruší a 20ks neovocných stromů, které budou tvořit ochranu a estetický prvek sadu, oddělující ho od bývalého areálu ZD.

Všem, kteří se na výsadbě sadu podíleli, patří velký dík a možná i právo první sklizně ovoce... O tom však budeme jednat na budoucích zasedáních zastupitelstva obce.

Komentář k akci podává: Ing. V. Matyáš

Výsadba obecního ovocného sadu Vážany nad Litavou 27. 10. 2018
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.