Obsah stránky

Výlet z Vážan n/Lit. do Brna - návštěva Moravské zemské knihovny 2/2019

pondělí, 11. únor 2019 | Kulturní a sportovní akce

Hned v pondělí 11. 2., první den jarních prázdnin, jsme se vypravili do Brna a náš cíl byl Moravská zemská knihovna.
Prohlídku nám domluvili dospělí, kteří tuto akci navštívili v prosinci loňského roku. A moc se jim líbila.
V MZK nás přivítala a po celou dobu se nám věnovala Mgr. Monika Kratochvílová.
A zajímá vás, co jsme při prohlídce druhé největší knihovny v Česku s více než čtyřmi miliony knih viděli?
Společně jsme se podívali do prostor digitalizace, kde nás zaujala nejen rychlost kopírovaných knih a časopisů, ale i poměrně velký hluk. Další zastávka patřila zahraničním knihám, kde si děti vyplnily i krátký test a kdo to uměl, mohl odpovídat i v anglickém jazyce. Pepinka zde objevila jediný dětský koutek v knihovně a hned některé hry vyzkoušela. Ve skladech jsme, s pomocí paní knihovnice, společně vyhledali i poslední vydaný Vážanský hlásek, ve kterém se jsme se všichni našli, protože uplynulé období v naší obci bylo plné různých akcí a kulturních i sportovních událostí, kterých jsme se zúčastnili.
Velkým zážitkem byla prohlídka ve skladech kompaktních regálů, kde při zhasnutí, krátce před nástupem do výtahu, bylo přímo „hororové prostředí“. Tyto prostory se běžně vůbec nenavštěvují.
V malém sále nám bylo promítnuto několik krátkých ukázek z historie knihovny, historické fotografie Brna, mohli jsme nahlédnout do knih o MZK, zkusili si poskládat přísloví nebo vyluštit tajenku.
Naše návštěva byla naplánována původně jen na dvě hodiny, ale tento čas jsme nedodrželi, vzhledem k tomu, že MZK je velmi zajímavým místem a všichni pracovníci knihovny, se kterými jsme se setkali, nás dovedli svým výkladem nadchnout a neúnavně odpovídali na naše zvědavé dotazy, za což jim moc děkujeme.
Děkujeme za srdečné přijetí, všechny informace, občerstvení i milé dárečky paní Mgr. Monice Kratochvílové a věříme, že přijme naše pozvání do „nové“ obecní knihovny, které pečlivě připravujeme a chceme uskutečnit v dubnu.
Cestou pěšky z knihovny na vlakové nádraží jsme si stačili popovídat něco málo o historii míst, kterými jsme právě procházeli a zastavit se i na malé občerstvení.

A tak i tento netradiční výlet se už stává historií...

Doufáme, že než nejmladší účastníci se do MZK v Brně vrátí jako pravidelní čtenáři, budou navštěvovat naši obecní knihovnu a podílet se na všech jejích akcích.

Napsala L. Pilátová

 

 

 

 

Výlet do Brna a návštěva Moravské zemské knihovny 11.2.2019
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.