Obsah stránky

Vyhodnocení akce - Za poznáním regionu 2016

čtvrtek, 06. říjen 2016 | Akce v okolí

Svátek sv. Václava 28. září „patří“ posledních 12 let cyklistům Dobrovolného svazku obcí Ždánický les a Politaví. Je to den, kdy se v některé z obcí nebo města svazku cyklisté sejdou, aby zhodnotili uplynulou sezonu a pobavili se na přátelském setkání.

Nejinak tomu bylo i letos. Cyklisté (a samozřejmě nejen oni) se setkali tentokrát v Kobeřicích u Brna na návsi, kde na ně čekal bohatý společenský program. Celé odpoledne zahájili předseda svazku Jan Kauf a starosta Kobeřic Roman Hanák. O hudební doprovod se postaral bučovický soubor Karel Gott Revival Morava. Na úvod zahráli pár skladeb ze svého bohatého repertoáru.

Slovo poté dostal známý cyklista Josef Zimovčák, desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole, aby představil svůj projekt Na kole dětem. Díky této veřejné sbírce bylo možno zaplatit nemocným dětem onkologické operace nebo rekondiční pobyty za neuvěřitelných 7,5 milonu korun. Přítomní si mohli u jeho stánku zakoupit trička, ponožky a další cyklovýstroj s vědomím, že vybrané peníze poslouží potřebným. Josef Zimovčák odjížděl spokojený – zájem pomoci byl velký.

Po jeho exhibici na vysokém kole, kdy si jízdu vyzkoušel i starosta obce Vážan n/Lit., ovládly prostor návsi v Kobeřicích slavkovské Glitter Stars. Předvedly opět vysoký standard a sklidily zasloužený obdiv diváků.

Akční a dynamické Glitter Stars na chvíli vystřídali sourozenci Vykoukalovi z Nížkovic, aby  zazpívali několik lidových písní. A po další ukázce Glitter Stars roztancovaly kobeřický rondel děti z nížkovického souboru Čtyřlístek.

Poté už následovalo tolik očekávané ocenění úspěšných cyklistů. Cyklisté nastupovali po obcích a dostávali diplomy a případně i malé dárky. V letošním roce se akce Za poznáním regionu zúčastnilo celkem 163 cyklistů, kteří projeli všech 27 obcí a měst svazku, ve kterých sbírali do svých průkazek razítka a někteří se zúčastnili i doplňkové soutěže. Toto defilé zpestřilo vyprávění bučovického Romana Volka, který jako jediný objel všech 27 obcí svazku celkem třikrát! Kuriozitou byla účast cyklistky až z Kostelce nad Orlicí a obdiv všech sklidil i Stanislav Juránek, který s menšími komplikacemi (bloudění) všechny obce oběhl.

Po celou dobu setkání se snažili cyklisté „vyšlapat“ v akci Oranžové kolo nadace ČEZ co nejvyšší částku na ozdravný pobyt pro nemocného Zdeňka Žáka a také pro místní mateřskou školu. Rodičům Zdeňka byl předán šek na částku 51 672 Kč a místní školka získala částku 51 192 Kč.

Po dalším vstupu K. Gott Revival došlo i na losování tomboly, kde hlavním tahákem bylo horské kolo. Tombola byla bohatá a platilo zde: každý los vyhrává.

Příjemné odpoledne rychle uběhlo, o což se zasloužilo hlavně nádherné počasí, výborné občerstvení a chuť se bavit.

A my z Vážan nad Litavou se můžeme těšit na to, že se v roce 2017 na této akci potkáme u nás v obci.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.