Obsah stránky

Hon Vážany n/Lit. 11/2016

pondělí, 21. listopad 2016 | Kulturní a sportovní akce

Dne 19.11.2016 se v honitbě Vážany nad Litavou konal letošní první společný hon na drobnou zvěř.

Komentář k akci podává D. Halamka:

Po sedmé hodině ranní se v pohostinství Sokolovna začali scházet nejen místní myslivci, ale i pozvaní hosté. Po tradiční „klobáskové“ snídani se tak bezmála padesátka účastníků odebrala k slavnostnímu nástupu a zahájení honu.

Slavnostní rámec  a punc výjimečnosti dala nástupu dvojice trubačů z Mendelovy lesnické univerzity v Brně. Poté již předseda honebního společenstva ing. Radim Hložek a myslivecký hospodář David Halamka seznámili účastníky s pravidly a průběhem honu. S provoláním "lovu zdar" bylo možno zahájit hon a na programu byli 4 leče: " Rybníky, Dolní, Vinohrady a Záhumenice". Počasí nebylo ideální, ale i tak byla pohodová atmosféra. V průběhu třetí leče se již vědělo, že původně plánovaná čtvrtá leč nebude, neboť plán odlovu byl v klidu a pohodě naplněn a spokojený hospodář tak mohl po leči  "Vinohrady" celý hon ještě před polednem ukončit.

Jelikož také již silně pršelo, všichni kvitovali toto rozhodnutí s povděkem a přesunuli se na Poldr I, kde proběhl znovu slavnostní závěrečný výřad. Hospodář zhodnotil hon, seznámil účastníky s výsledkem a pozval je na poslední leč do pohostinství Sokolovna, kde již čekala zelňačka, vývárek a gulášek. Usměvavá obsluha běhala po sále s pivem, bylo i něco k zakousnutí ...

Vrcholem poslední leče bylo jako vždy vyhlášení nejlepšího honce, psovoda, krále honu a bohatá tombola s věcnými i zvěřinovými cenami.

Nezbývá než první hon na drobnou zvěř zhodnotit jako velmi povedený, za což je třeba složit hold a slova díků všem, kteří byli na akci jakýmkoli způsobem zainteresováni.

Myslivosti zdar!

David Halamka, myslivecký hospodář

 

Hon 19.11.2016
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.