Obsah stránky

Boj s koronavirem Vážany n/Lit. 2020

čtvrtek, 19. březen 2020 | Pozvánky a výzvy

Vážení spoluobčané,

obracím se na Vás tímto článkem s výzvou, abychom uchránili naši obec před nebezpečným koronavirem! Je nám všem jasné, že bojujeme s nepřítelem, o kterém toho moc nevíme a nevíme ani přesně jak se správně v této době zachovat. Pokud však budeme všichni dodržovat vydané předpisy a rozhodnutí vlády ČR a pohybovat se v obci vždy s rouškou či jiným krytím obličeje, budeme mít minimálně dobrý pocit, že pro naše zdraví a zdraví ostatních občanů něco děláme.

Obec Vážany n/Lit. zajistila pro svoje občany s trvalým pobytem bavlněné roušky v počtu 500 ks, které budou dnes a zítra (19. - 20. 3. 2020) zdarma rozdány těm, kteří si je přijdou k hasičce vyzvednout. Výdejní časy jsou avizovány místním rozhlasem a zprávami na webu obce.

Jsem si vědom, že počtem 500 ks roušek nepokrýváme číslo 720, což je počet našich občanů s trvalým bydlištěm. Vláda vydala rozhodnutí o tom, že všichni musíme nosit roušky, ale už se moc nezajímá o to, kde si je občané ČR okamžitě zajistí. Mnoho z nás si roušky různého typu už dávno opatřilo, avšak roušek bude stále málo. Proto prosím Vás občany, kteří jsou ochotni zapojit se do šití roušek i pro veřejnost, tak nabídněte obci svoje služby, budeme za to moc rádi a jsme schopni se podílet finančně na vzniklých nákladech.

Obcí zajištěné roušky jsou pratelné a dají se používat opakovaně (Doporučení výrobce: Perte je každý večer a druhý den ráno je po přežehlení používejte dál!). Uvědomte si, že při používání roušky musíte brát vnější stranu jako „kontaminovanou“ a takto se při sundávání a nasazování roušky chovat!

Pojďme se na celou věc podívat i z toho pozitivnějšího pohledu, kdy naše obec je relativně dost vzdálena od velkých aglomerací a má zdravé okolí. Pokud nebudeme zbytečně cestovat a budeme dodržovat vydané zásady (k těm patří i jistá redukce stravy, hodně vitamínů a hodně tekutin), máme velkou šanci zachovat si nadále zdravé prostředí v naší obci a zdraví nás občanů.

Téma „roušky“ považuji tímto za uzavřené a není třeba se pozastavovat nad tím, že roušky nebyly rozváženy přímo do domů nebo že ohrožujeme občany tím, že si pro ně museli osobně přijít. Při dnešním poledním výdeji roušek se u hasičky nesešlo najednou více jak 10 lidí a i tito, uvědomujíce si vážnost situace, byli ve 2m rozestupech.

Druhým důležitým tématem je ještě zásobení obyvatelstva potravinami. Zde je Obec připravena zajistit vše potřebné, ale v tuto chvíli není třeba navyšovat zásobování jakoukoli jinou službou než tou, kterou nám plně poskytuje obchod se smíšeným zbožím pana J. Kundery.

S panem J. Kunderou jsem denně v kontaktu a řešíme spolu potřeby Vás občanů. Pan Kundera provozuje a je schopen posílit donáškovou službu pro ty občany, kteří ho požádají. Jeho tel.: 777223820 je občanům k dispozici po celou otevírací dobu. Pokud by požadavky občanů pan Kundera objemově nezvládal, pak nastoupí s výpomocí Obec.

Usilovně pracujeme na zajištění dezinfekčních prostředků, které budou následně rozmístěny na nejvíce exponovaných místech v naší obci.

Přeji všem dobrou kondici, psychickou stabilitu a pevné ZDRAVÍ!

Starosta obce, Ing. Václav Matyáš (P.S.: Chtěl bych zde poděkovat našemu rodákovi, M. Zborovskému, kolegovi - starostovi z Těšan, za pomoc při zajištění 500 ks roušek!)

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.