Obsah stránky

Hon na drobnou zvěř – Vážany n/Lit. 2018

pondělí, 10. prosinec 2018 | Kulturní a sportovní akce

V sobotu dne 08.12.2018 se v honitbě Vážany nad Litavou konal hlavní hon na drobnou zvěř. Již lehce před osmou hodinou ranní se do pohostinství Sokolovna začali scházet a sjíždět myslivci místní, hosté z blízkého, ale i velmi dalekého okolí. Kdybych měl namátkou vyjmenovat obce zastoupené na našem honě byli by to Dražovice, Němčany, Hrušky, Křenovice, Heršpice, Mělčany, Židlochovice, Bohutice, Brno, Zbýšov, Otnice, Brankovice,Mokrá-Horákov, ale Také Suchá Loz u Uherského Hradiště, Znojmo, České Budějovice, Sušice (Šumava) a dokonce jsme mohli přivítat dva hosty ze Slovenské republiky. V rámci ranní registrace přišel čas na kávu, klobásku a prvotní seznámení. Následoval nástup ve dvoře za hospodou, kde mohl po úvodní fanfáře trubačů Mendelovy univerzity Ing. Radim Hložek konstatovat, že k dnešnímu honu nastoupilo 54 střelců, 9 honců a 19 lovecky upotřebitelných psů. Apeloval zejména na bezpečnost při střelbě a předal slovo mysliveckému hospodáři Davidu Halamkovi. Tento seznámil zúčastněné s průběhem honu, jeho scénářem, znovu zopakoval bezpečnostní pravidla a popřál všem hezký myslivecký zážitek.

Poté již nic nebránilo tomu, aby se celá myslivecká společnost přesunula k první leči, kterou byl Hrubý kus, Krbál, Poldr. Polní porosty řepky a bujná vegetace na naší nechvalně proslulé "dráze" skýtají paradoxně skvělé podmínky pro drobnou zvěř, a tudíž hned po první leči byla spokojenost převeliká, protože výlož skýtala 19 bažantích kohoutů a 17 zajíců. Při přestávce s koláčkem, tatrankou, kávou a čajem již bylo o čem rokovat a zejména střelci z hráze nestačili nabíjet, a dokonce se našli i tací kteří celou svoji zásobu munice spotřebovali hned na první leči a museli vyslat rychlou spojku pana Synka pro "patróny". Druhá leč Hejdy byla opět v porostu řepky a z celé plochy výšiny jsme vynechali téměř dvě třetiny a i tak bylo zajíců a zajíců. 17 se jich podařilo ulovit, a dokonce se přidal i jeden bažantí kohoutek. Dál nebylo co řešit a zde již všichni pochopili proč hospodář naplánoval "jen" dvě leče. Takže halali a přesun do Cihelny k závěrečnému výřadu. Na dnešním honu bylo tedy uloveno 35 zajíců polních, 20 bažantích kohoutů, jedna slepička. Hospodář poděkoval za kázeň při lovu, pozval na Poslední leč a také na každoroční pohonovou taškařici, která se skládá z hromadné fotky a závěrečné salvy na počest české myslivosti, která byla vyšperkovaná o humornou událost kdy po salvě do vzduchu vyrazil z pole zajíc a jistě se dnes mezi ostatními zajíci chlubí, že nejlepší zajíc na světě, neboť unikl střelbě 54 myslivců.

Poslední leč bývá ve Vážanech bujará a veselá a ani dnešek nebyl výjimkou. Nejprve jsme zaplnili hladové žaludky černou polévkou a jelením gulášem. Následovala kultura, kdy byl na lovce černé zvěře pasován David Halamka. Nejlepší honkyní byla vyhlášena bezkonkurenčně Alenka Holásková z Brankovic, která ač drobné postavy, nesla z každé leče dva zajíce. Nejlepším psovodem byl vyhlášen pan Stanislav Šafář s vynikajícím německým krátkosrstým ohařem a králem honu byl střelec z hráze pan Ing. Ivan Ryšavý. Následnou třešničkou na dortu byla velmi zajímavá tombola, a to nejen věcná, ale hlavně zvěřinová. Vždyť v tombole byl divočák, bažantí kohouti, kačeři kachny divoké, zajíci, ale také Orebice, Perličky a nádherní Krocani divocí. Po výstupu na takový vrchol, se již jen postupuje po hřebeni a když se spojí harmonika Jirky Gregovského a hned tři vozembouchy a "Muzikant" Jirky Novotného, není prakticky co řešit. Pivo víno, slivovice teče proudem, občas se "zobne" něco z připravených obložených mís a čas už nehraje žádnou roli.

Závěrem mi tedy nezbývá, než poděkovat opět všem co se dnešního honu zúčastnili, těm kteří se podíleli na zdaru celé myslivecké sezóny a všem kteří jsou nám nakloněni a můžeme se těšit jejich přízni.

Nemohu si ovšem odpustit drobnou poznámku. Letošní lovecká sezóna se stala v honitbě Vážany nad Litavou absolutně mimořádnou. Sledem události a osevní mapou došlo k tomu, že jsme v rámci osvědčené praxe, kdy vynecháváme část honitby (zpravidla 1/4 až 1/3) v rámci šetření zvěře, letos nelovili úmyslně téměř 60 procent honitby, a i přesto jsme nebyli výrazně ztrátoví a v případě odlovu zajíce polního jsme šli dokonce nahoru. Je to snad důkazem naší dobré práce, příslibem lepších časů a za to je třeba složit dík všem kteří k tomuto stavu jakkoli přispěli a přispívají.

Myslivosti zdar!

David Halamka-myslivecký hospodář

 

 

 

 

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.