Obsah stránky

Výstavka PF a naše malá „miniburza“ Vážany n/Lit. 2017

pátek, 15. prosinec 2017 | Kulturní a sportovní akce

Ve čtvrtek 14. 12. 2017 jsme se v knihovně opravdu nenudili. Hned po třetí hodině nám byl nadělen velký pytel různých věci pro naše tvoření od firmy Bono Bijou. Zvláště děti se tentokrát, místo výroby vánočních přáníček a ozdob, věnovaly třídění všech prstýnků, náramků, čelenek, sponek, náušnic, zrcátek, taštiček, náhrdelníků a ostatních věcí. Přebíraly ty věci, které nebyly poškozené zvlášť, a ty ostatní na využití při naší další tvořivé práci. Za vše děkujeme a budeme uveřejňovat fotografie toho, jak darované věci postupně zpracováváme.

Také jsme měli možnost prohlédnout si - většinou firemní - vánoční přáníčka, která byla rozložena různě po celé knihovně. Ti nejmenší taková přáníčka neznají, protože už několik let se vánoční pozdravy posílají e-mailem, e-pohlednicemi, jako sms. Hodně je využíván i facebook, takže klasická pohlednice je stále více vytlačována. Zkratka PF je vynálezem nejvyššího purkrabího českého hraběte Karla Chotka z Chotkova a Vojnína a je odvozena z francouzského Pour Féliciter – „pro štěstí“ nebo „k blahopřání“. Tehdy byla francouzština jazykem diplomatů, šlechty a vzdělaných lidí a francouzské zkratky se používaly velmi často. Vánoční a novoroční pohlednice se začaly posílat v polovině 19. století v Anglii, kdy se jednomu obchodníkovi nechtělo psát dlouhé blahopřejné vánoční dopisy desítkám známých, obchodním partnerům a zákazníkům. Zvyk přát si do nového roku znali ale již staří Egypťané. Na přelomu 19. a 20. století se posílání novoročenky stalo společenským zvykem nezávisle na sobě v několika zemích.

Asi nevíte, že v malé obci Bříza, která má asi čtyři sta obyvatel, na strojích starých téměř jedno století vznikají vánoční přání, která čte bez nadsázky celý svět. Dostávají je nejen státníci většiny zemí na naší planetě, ale i mnohé známé osobnosti – domácí i zahraniční.

 

V knihovně jsme si ještě mohli prohlédnout nabídku naší malé „miniburzy“. Nabídka bude umístěna v jedné části knihovny tak, aby všechny věci, o které nebude zájem, byly následně využity při našem tvoření a při ostatních našich aktivitách v knihovně.

 

Nový rok znamená nový začátek - potkáme nové lidi, začneme nová přátelství, zažijeme nová dobrodružství, něco nového se naučíme, něco nového přečteme, shromáždíme nové zážitky a historky. Je toho hodně, co na nás v příštím roce čeká, tak přejeme všem, aby měli krásný zbytek roku  a do toho nového přejeme hodně štěstí, zdraví a spokojenost. 

Na stálé čtenáře, na ty nové i na všechny návštěvníky knihovny se společně těší Alena Zobačová, Alena Stříbrná a Ludmila Pilátová.

Knihovna - Výstava PF, miniburza - 14. 12. 2017
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.