Obsah stránky

Vynášení Moreny Vážany n/Lit. 2017

pondělí, 03. duben 2017 | Kulturní a sportovní akce

Smrtná neděle byla letos opět ve znamení vynášení zimy a smrti - Moreny.

O akci, konané 2. 4. 2017 nás podrobně informuje paní L. Pilátová:

V letošním roce jsme se sešli u Obecní hospody v 15.00 hodin a podle tradic jsme za zpěvu písní vynesli Morenu za obec, kde jsme ji spálili a utopili. Vodní tok je branou do podzemí a všichni věříme, že zima už se nevrátí a jaro je tu. Doufáme v to proto, že včerejší počasí bylo tak nádherné, jaké už dlouho nepamatujeme. V loňském roce jsme se choulili do bund a „vlňáčků“ a letos v krátkých rukávech! Také účast byla mnohem větší než v minulém roce. Celkem se nás – v průběhu průvodu a zakončení akce u chovatelů – sešlo 85 a z toho bylo 40 dětí. Doprovázely nás i tři kočárky. V prostorách svazu chovatelů pak bylo přichystáno malé občerstvení a zábava pro děti, kterou jsme si všichni užívali téměř tři hodiny.

Mezi písně spojené s vynášením Moreny patří např.:

Morena, Morena,
za koho umreła,
za pána Martina,
s čérnýma očima.

Buďte baby vesełé,
nové léto neseme.
Kvítíčko, listíčko!

Součástí vynášení smrti bylo také přinášení nového léta, ozdobeného stromu podobného máji, nazývaného líto, letečko nebo májíček. Vytváří se ze zelené ratolesti zdobené stužkami.

Říká se, že v zimním čase se v nás nahromadí i řada depresí a chmur, které odstraníme procházkou na čerstvém vzduchu a popovídáním si s milými lidmi. Věříme, že zbavením se Smrtky jsme se zbavili i starých traumat a čeká nás zase pěkné jarní období…

Děkujeme všem, kteří se této tradiční akce zúčastnili, také pořadatelům a chovatelům, protože bez vzájemné spolupráce a velkého nadšení by se takovým akcím nedařilo.     

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.