Obsah stránky

Výlov poldru Vážany n/Lit. 2017

úterý, 15. srpen 2017 | Ostatní

Jedno z nejkrásnějších míst v katastru naší obce „poldr“, se jevilo až do konce června 2017 tak, že je zde vše v nejlepším pořádku.

Odehrály se zde letos tradiční rybářské závody, chodí sem naši občané s dětmi, MŠ na pravidelné vycházky a dá se směle říct, že poldr je nejnavštěvovanější místo, kam se každý z nás zajde rád podívat a vezme sebou i případné návštěvníky, kteří do naší obce zavítají.

Poldr je závislý na dodávce vody z Vážanského potoka a z melioračního vedení, které je umístěno téměř ve všech pozemcích nad ním se nacházejících. Nelegální skládkou v katastru Vážan n/Lit. byl porušen vodní režim obou přítoků vody do poldru. Voda se díky skládce „kdesi“ ztrácí, tlakem navezené zeminy je vytlačována do okolí skládky, kde dochází k jejímu nadstandardnímu výparu a navíc je uměle jímána do vybudované vodní nádrže, která je součástí poldru.

Při letošních horkých letních dnech nastalo navíc výrazné odpařování vody přímo v poldru, které bylo spojeno s neudržitelným poklesem vodní hladiny!

Rybáři chodili každodenně s obavami sledovat klesající hladinu a v polovině července bylo jasné, že ty nejhorší prognózy se naplnily a rybám v poldru, pokud nedostanou kyslík a čerstvou vodu, jde o život!

Podrobnosti k tématu přináší pan M. Žampach:

Vážanští rybáři udělali první organizační krok a od 18. 7. 2017 povolili všem svým členům, aby si šli nachytat libovolné množství ryb a tím snížili riziko úhynu. Současně, požádali starostu obce o pomoc při zajištění dodávky vody do poldru. Členové místního SDH na základě starostou vyjednané možnosti odběru vody z nedaleké studny, patřící Agria , a.s. začali prokysličovat a dopouštět vodu do poldru. Tím jistě značně prodloužili život rybám, ale hladina klesala i nadále.

Proto dne 3. 8. 2017 měli všichni občané Vážan n/Lit. možnost chytit si bez omezení jakoukoli rybu. Této nabídky využilo mnoho lidí.

I přes výše uvedená opatření ve vodě zůstávalo stále hodně ryb a hladina nebezpečně ustupovala, takže se rybáři na členské schůzi dohodli, že udělají rázný krok, který v historii obce zatím neměl obdoby, a to vypustit poldr a vylovit všechny ryby.

Akce začala v sobotu 12. srpna v 8 hodin. Sešlo se asi 20 členů spolku, nachystali čistící kádě, loďku, brodící holiny, podběráky. Nejprve se vypouštěla voda po centimetrech a 5 dobrovolníků v „broďácích“ a jeden na lodičce slovovali vše, co se ve vodě hýbalo. Asi v 10:00 hod.  se rázně snížil stav vody odebráním zábran ve stavidle. Tím se stáhly zbylé ryby k tělesu stavidla a začal ten pravý výlov. Chycené ryby se daly do první kádě, kde se opláchly od bahna, pak do druhé, kde chvilku plavaly, aby se jim pročistila žábra, a nakonec se přemístily do velké nádrže. Odtud je rybáři rozdávali občanům, kteří přišli a měli o ryby zájem. Mezi občany se rozdělilo asi 40 mírových kaprů, sumci, candáti a amuři. Zbylých cca 35 kaprů a asi 350 kusů násadových rybek (potěr kaprů, candátů, bělic) předali naši rybáři spřátelenému rybářskému spolku v Hostěrádkách - Rešov. Mezi zajímavými úlovky byl i 25-ti  kilový tolstolobik, několik sumců, 85 cm velký amur a pár kapitálních kaprů.

Rybáři si vzali na poldr i udírnu s cigárami, takže kdo měl hlad, bylo o něj postaráno. Přibližně v 15:00 hod bylo vše uklizeno a odvezeno.

Poldr je v současnosti tedy bez vody, ale hlavně bez ryb, které by jinak zcela jistě uhynuly. Přestože nikdo z našich rybářů není profesionál a nemá zkušenosti s výlovem, řídili se zdravým selským rozumem a výlov perfektně zvládli. Byla to společná práce rybářů, ale přece jen by bylo dobré vyzdvihnout alespoň jednoho z nich, a to Viktora Zachovala, který si v bahně po prsa opravdu sáhnul na dno svých sil.

Díky rybáři, díky i vám, naši občané, kteří jste se přišli podívat a mnohokrát i přiložit ruku k dílu. Společně jsme odvrátili malou katastrofu a teď budeme čekat, až bahno vyschne a budeme moci poldr vybagrovat, opravit břehy, znovu napustit poldr a zase tu budeme mít oázu klidu a kus krásné přírody.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.