Obsah stránky

Uprchlíci z Ukrajiny ve Vážanech n/Lit. 2022

sobota, 26. březen 2022 | Pozvánky a výzvy

Poskytnutí zázemí v obci Vážany n/Lit. uprchlíkům z Ukrajiny.

Jakmile se objevily první náznaky a výzvy o pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, kdy zejména Charita ČR, pověření pracovníci JmK a různé další organizace oslovili obce a města s požadavkem pomoci sbírkou, tak Obec Vážany nad Litavou jednala téměř okamžitě a většina zastupitelů se shodla už 26. 2. 2022 na tom, že připravíme k datu 7. 3. 2022 a dáme na dobročinné účely 4 prázdné byty na sociálce.

Víme všichni, jaká budoucnost tuto budovu čeká, že je určena primárně právě pomoci lidem v dočasné nouzi, tak proč to nerealizovat teď, když je to nejvíce potřeba.

Pro rychlé dovybavení bytů byla dne 6. 3. 2022 uspořádána veřejná sbírka, která splnila svůj cíl a po sobotním stěhovacím maratonu bylo ubytování připraveno.

Vstoupili jsme v jednání s brněnskou Organizací pro pomoc uprchlíkům a dohodli jsme podmínky, že pomoc bychom chtěli poskytnout zejména ženám a dětem.

Během 14 dnů jsme u nás na obci přivítali a poskytli pomoc v nouzi celkem 14 lidem z Ukrajiny. Jedná se výhradně o ženy - matky a jejich děti (ve věku 4 – 11 let). Přišly k nám z Kyjeva a z Charkova (tedy z těch nejohroženějších míst). Začaly pracovat na volných pozicích ve Slavkově u Brna, navštěvovat ZŠ a stále se jedná rovněž i o docházce MŠ.

Děti se zde aklimatizovaly celkem rychle a např. jediní dva zástupci mužského pohlaví - chlapci už navštěvují v místním FC tréninky v kopané.

Obec si je vědoma odpovědnosti, která vyplývá z tohoto závazku a má nastavenu strategii a podepsaná smluvní ujednání tak, aby bylo vše v naprostém pořádku.

Děkujeme všem, kteří jakkoli pomáhali při přípravě bytů na sociálce a podíleli se svými dary na sbírce.

Závěrem ještě sdělení:

Existují různá rizika při takové neprověřené a nevyzkoušené akci, jsme si toho plně vědomi, ale zejména jsme rádi, že uprchlíci našli v naší obci klidné zázemí, které jim pomůže bez větších stressů překonat období války a dodá jim sílu pro následný návrat do domoviny.

 

Komentář: Ing. V. Matyáš

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.