Obsah stránky

Hrátky s pamětí 22. 9. - Vážany n./Lit 2020

čtvrtek, 24. září 2020 | Kulturní a sportovní akce


"Jsme tím, co si pamatujeme. Bez paměti mizíme, přestáváme existovat, naše minulost je vymazána a přece věnujeme paměti jen málo pozornosti, kromě případů kdy nás opustí. Děláme strašně málo k jejímu procvičení, živení, posilování a ochraně." Mark Twain


Jiným citátem jsme začínali článek o tom, jak jsme trénovali paměť s paní Zdeňkou Adlerovou, certifikovanou trenérkou paměti, 5.dubna 2017, kdy nás paní Adlerová poprvé ve vážanské knihovně navštívila.

Dnes 22. 9. 2020 nás před knihovnou přivítala paní knihovnice Alena Zobačová a pak už mohlo začít naše další společné setkání s paní Adlerovou.


V úvodu dnešní akce se zmínila o tom, že 21.září si každoročně připomínáme mezinárodní den Alzheimerovy choroby. Touto nemocí trpí stále více lidí a trénování paměti je jednou z mnoha činností, jak můžeme oddálit následky tohoto degenerativního onemocnění mozku.


Všichni přítomní si tak po třech letech mohli opět vyzkoušet různá zadání pro procvičení své paměti. Nechyběla „ prstová rozcvička“, která nám pomohla „zahřát“ obě mozkové hemisféry. Zjistili jsme, jak důležité je všechny informace přijímat s náležitou soustředěností a dát si pozor na jednotlivá slova v položené otázce. Každé cvičení bylo nejen dobré pro naši paměť, ale i velmi zábavné.


Po devadesáti minutách, které uběhly opět nezvykle rychle, jsme odcházeli s předsevzetím, že tentokrát budeme v procvičování (anagramů, asociací, vizualizací …) pilnější než minule.

Věříme, že se s paní Adlerovou ve vážanské knihovně sejdeme dříve, než za tři roky, abychom využili jejích rad a velkých zkušeností, o které se s námi  podělila.

Za spokojené účastníky děkuje Ludmila Pilátová

 

 

Hrátky s pamětí - Vážany n./Lit. 2020
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.