Obsah stránky

Relaxace se Zbyňkem Sovíkem Vážany nad/Lit. 2020

pátek, 28. únor 2020 | Kulturní a sportovní akce

Obecní knihovna ve Vážanech nad Litavou je připravena pořádat i akce, které tady nebyly a je o ně z řad občanů zájem.

Kdo by nechtěl být spokojenější, vyrovnanější, zdravější, bez stresu a všeho toho, čím nás dnešní uspěchaný svět zahrnuje?

Jedna z metod je i umění „relaxace“, kterou může každý z nás provádět jiným způsobem. Někdo relaxuje čtením knih, díváním se na televizi, návštěvou divadla či sportovního utkání. Další z nás si odpočinou při pravidelných procházkách, nebo setkávání se s přáteli. Získávání nové životní energie a poznávání sama sebe nám také umožňuje i pravidelná meditace.

A s tímto nás přišel navštívit i náš host Zbyněk Sovík, který nám ukázal, jak během hodiny - která nám utekla nezvykle rychle – si můžeme odpočinout a nabrat novou životní sílu. I jím vytvořené příjemné prostředí tomu velmi napomohlo.

Meditace není nic nového, jen někdy zapomenutého. Může probíhat řízeně, což znamená, že vám někdo říká, co máte dělat, na co se máte soustředit, co si vizualizovat či jak máte dýchat. Někdy je to dobré řešení, ale někdy máme v hlavě takový zmatek, že je obtížné se na něco  soustředit. Všechno i meditace chce trénink. Když to zvládneme, tak většinou stačí 15 minut na to, abychom mohli naše myšlenky a emoce kontrolovat. Klidnou myslí pak můžeme objevit, jaké věci opravdu jsou a věnovat pozornost tomu, co je v našem životě důležité. Získáme schopnost záměrně se věnovat tomu, co se děje v přítomném okamžiku bez posuzování, hodnocení nebo očekávání. Pak se stane, že pravidelná meditace nám dodá novou vnitřní sílu, inspiruje nás k pozitivním změnám v našem životě a dovolí nám být více sami sebou. Meditace není jen obyčejná relaxace, ale naplňuje nás hlubokým vnitřním klidem, který by neměl být zničen ani „velkým průvanem v našem životě“…
Každý z nás objevuje svou vnitřní sílu v něčem jiném. Pro účastníky relaxace v knihovně ve Vážanech nad Litavou v úterý 27. 2. 2020 to byla ukázka meditace, ale jiným pro obnovení vnitřní síly a energie pomáhá třeba modlitba, zpěv, tanec …

Myslím, že všech devět účastnic našeho setkání odcházelo s mnoha novými myšlenkami i s tou, že „ myšlenky jsou ten nejmocnější nástroj, který máme“, což bylo napsáno v materiálech, které jsme si, spolu s příjemným pocitem, odnášely domů.

Všem děkujeme a jako obvykle se těšíme na další akci.


Za VKŠ: L. Pilátová

 

Relaxace se Zbyňkem Sovíkem Vážany n./Lit. 2020
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.