Obsah stránky

Památný den sokolstva ve Vážanech n. Lit. 2020

pátek, 09. říjen 2020 | Kulturní a sportovní akce

Památný den sokolstva ve Vážanech nad Litavou 2020

Veškeré aktivity Sokola, ale i dalších organizací a institucí jsou v letošním roce utlumené a značně omezené. Pociťujeme to i my ve Vážanech nad Litavou. Proto naše letošní pietní akce u pomníku padlých probíhala v komorní, skromnější podobě a přesto nebyla menší a slabší vzpomínkou.

Od roku 2019 je Památný den sokolstva oficiálním významným dnem České republiky.

Jako symbolické datum pro tento den byl zvolen 8. říjen, tedy den kdy Reinhard Heydrich v roce 1941 zahájil likvidaci sokolské organizace. Nacisté považovali Sokol za nejnebezpečnější domácí odbojové hnutí. V rámci "Akce Sokol" bylo v noci ze 7. na 8. října 1941 zatčeno na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Téměř nikdo nepřežil.

Památný den sokolstva je nejen připomínkou pěti tisícovek sokolek a sokolů, kteří položili své životy v protinacistickém boji, ale i těch kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií bojujících za vznik samostatného státu. Nesmíme zapomenout ani na sokolky a sokoli z řad protikomunistického odboje.

Čest jejich památce.

 

Za T.J. Sokol: A. Stříbrná

Památný den sokolstva ve Vážanech n. Lit. 2020
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.