Obsah stránky

Opravy a rekonstrukce v obci Vážany n/Lit. - jaro 2016

neděle, 08. květen 2016 | Ostatní

Přinášíme občanům krátkou rekapitulaci o aktuálním dění v obci Vážany nad Litavou, z pohledu oprav a rekonstrukcí staveb a zařízení:

 

I. Pokládka nízkého napětí (NN), veřejného osvětlení (VO), optických kabelů (OK) a rekonstrukce chodníků:

Společností E.ON, která realizuje akci "Pokládka NN - Menšíková", vyvstala Obci Vážany n/Lit. tzv. vynucená investice, kdy při pokládce NN naše obec vstupuje do stavebních prací jako spoluinvestor a pokládá pro sebe vedení VO. Zároveň vyzývá obec společnost VIVO  Connection k položení optického kabelu tak, aby nebylo nutné v krátké době opět rozebírat opravené chodníky a předzahrádky u rodinných domů, za plánovaným účelem, což je zasíťování celé obce digitálním kabelem.

Rozpočet na pokládku VO pro obec vycházel na částku bezmála 550.000,- Kč. Tím, že se obec připojila k dodavatelům  E.ON a VIVO Connection, ušetřila velké náklady. Dodávka pokládky VO byla vysoutěžena za částku ca 150.000,- Kč. Hrubá úspora činí tedy téměř 400.000,- Kč, a proto bude možno dodělat při pokládce kabelů chodníky v celé délce od školy až k dolní hospodě.

 

II. Oprava dětského hřiště:

Získaná dotace od KÚ JMK ve výši 175.000,- Kč umožnila doplnění kolotoče s bezpečnostní dopadovou plochou a houpačky k dalším herním prvkům na dětském hřišti. Následně zaznamená hřiště další dvě změny, a to osvětlení hrací plochy a vybudování chodníků pro příjezd kočárků. Dále budou osazeny nové lavičky a pod lanovku rozprostřen koberec z umělé trávy.

 

III. Oprava sochy sv. Jana Nepomuckého, hřbitovního vstupu a hřbitovní zdi:

Dotace na opravu sochy z ORP, ve výši ca 70.000,- Kč nám umožní zrekonstruovat sochu a její podstavec, který byl v havarijním stavu. Souběžně s opravou sochy probíhají opravy vstupního oblouku na hřbitov, který měl rozpadlou omítku na většině své plochy. Kříž na bráně bude opraven a opatřen antikorozním nátěrem, stejně jako kovová brána vstupního oblouku.

Jelikož byla Obec Vážany n/Lit. pověřena konáním letošního ročníku "Iniciativa smíření 2016", tak bude poopravena a natřena bílou silikonovou barvou i celá hřbitovní zeď.

 

IV. Rekonstrukce hasičky (I. etapa):

Z loňského roku získané dotace ve výši 250.000,- Kč proinvestovává obec na opravu hasičky, konkrétně její přední části, určené pro umístění techniky. Společně s hasičkou bude opravena a zateplena čelní část budovy OÚ a vybudována dlažba a obrubníky. Vnitřní prostory OÚ jsou postupně modernizovány. Na hody 2016 bude v neděli za účasti stárků, dechové hudby a pana faráře hasička slavnostně otevřena a posvěcena.

 

I když nyní přinášejí rekonstrukce a opravy určité nepohodlí a omezení pro občany obce, tak výsledek bude jistě stát za to. Docílíme nově upraveného úseku obce - od školy ke kostelu - nové chodníky a osvětlení. Budova hasičky a OÚ dostane "nový kabát" a bude velmi dobře reprezentovat vzhled naší obce. Rekonstrukce sochy a oprava hřbitovních staveb posune celkový náhled na hřbitov do vyšší dimenze, a co se týká dětského hřiště, tak již nyní je zřejmé, že osazení nových prvků přilákalo na hřiště více dětí, než jak bylo v minulosti.  A to je moc dobře!

 

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.