Obsah stránky

Jarní výšlap 2016

neděle, 24. duben 2016 | Kulturní a sportovní akce

Na sobotu, 23. 4. 2016, připravili Sleťáci jarní výšlap.

K této akci uvádíme komentář paní St. Halamkové:

I když počasí nevypadalo vůbec dobře, sešli jsme se my – Sleťáci a několik přátel a milovníků aktivního pohybu v sobotu 23. 4. 2016 v devět hodin na autobusové zastávce. Cílem čtrnácti účastníků se dvěma pejsky byla kaple Sv. Urbana (361 m.n.m)  nad Slavkovem. U vlakového nádraží se k nám ještě přidala kamarádka Maruška a její Nelinka. Na vršku jsme stanuli v 11 hodin, kochali se pohledem na slavkovské Politaví a poznávali jednotlivé vesnice. Také došlo na kapli – zasvěcené Sv. Urbanu, patronu vinařů. Projekt vypracoval italský architekt Domenico Martinelli, někdy okolo roku 1700 a stavět se začalo roku 1712. Půdorys tvoří rovnoramenný kříž.
Kaple byla poničena za napoleonských válek a v roce 1816 rozebrána na stavební materiál. Znovu obnovena a vysvěcena byla v roce 1861.

Po krátkém odpočinku jsme pokračovali příjemnou cestou, za příjemného počasí na Lutršték – poutní kostel nad obcí Němčany. Jméno vzniklo zkomolením německého Lauter Steg.
Voda ze studánky údajně uzdravila několik slepých. V roce 1860 vznikla nad pramenem kaplička a v roce 1877 kostel zasvěcený P. Marii Bolestné. Zde byla opět krátká zastávka na občerstvení, a už si to šlapeme do Němčan. Odtud má polovina z nás zajištěný odvoz domů a druhá část (sedm lidí a dva psi) pokračuje přes kopec k Hodějicím na benzinku do bistra "U vlka". Dáváme si „kafe“ a pivko, dojídáme poslední zásoby a kolem Litavy pokračujeme do Slavkova a polní cestou zpět do Vážan.

Ušli jsme poctivých dvacet kilometrů a bylo to super!

V knihovně předala Staňka Halamková diplom a sladkou odměnu nejmladší účastnici sobotního výšlapu Katušce Kolejkové.

 

Jarní výšlap 23. 4. 2016
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.