Obsah stránky

76. výročí osvobození Československa - Vážany n/Lit. 2021

pondělí, 10. květen 2021 | Kulturní a sportovní akce

76. výročí osvobození Československa

Členové historického spolku Acaballado z.s. ve spolupráci s městem Slavkov u Brna, zámkem Slavkov  - Austerlitz, obcemi Hrušky (okr. Břeclav) a Velké Hostěrádky připravili k 76. výročí konce Druhé světové války a osvobození Československa pochod popisující události osvobození. Celkem ca 40 uniformovaných účastníků akce v uniformách Německé a Rudé armády, několika historických vozidel a ca 10 vojáků na koních zahájili pochod v Hruškách u Břeclavi a dále přes obce Prušánky, Bořetice, Boleradice, Klobouky u Brna, Velké Hostěrádky, Lovčičky, Vážany nad Litavou, Slavkov u Brna, Křenovice, Ponětovice, Chrlice až do Brna – ústřední pohřebiště, kde byla akce zakončena vzpomínkovým aktem. Cesta tohoto nultého ročníku byla rozdělena do tří dnů a to od 6.5.2021 do 8.5.2021. V některých obcích na trase proběhla krátká pietní vzpomínka.

Do Vážan nad Litavou dorazila tato vojenská kolona v pátek dne 7.5.2021 v odpoledních hodinách. Krátký projev přednesl organizátor akce pan Ivan Vystrčil, který připomněl význam této akce, kdy kousek se jihu Moravy na jaře 1945 stal jedním z nejkrvavějších válčišť tehdejší Evropy, kde padlo mnoho vojáků nejen Rudé armády, Rumunské armády, ale i Německé armády a Maďarské armády, rovněž také i mnoho koní, kdy obrněnou techniku doplňovali jezdci na koních. Jen v boji u Lanžhota zahynulo přes 2 tis. koní. Pro mnohé upadlo do zapomnění, že symbolem přicházejícího míru nebyl jen tank, ale i voják na koních.  Starosta obce Ing. Václav Matyáš připomněl, že výročí osvobození obce Vážany nad Litavou si obec připomněla 26.4.2021 položením věnce k pomníku padlých 1. a 2. světové války a zdůraznil, že je rád, že se tato vzpomínková akce uskutečnila právě v naší obci.

Po položení kytky k pomníku padlých starostou obce Ing. Václavem Matyášem a místostarostou obce Ing. Jaroslavem Řezáčem zazněla na závěr pietní akce Česká hymna.

Po této oficiální části akce začal neoficiální program, kde si mohli přítomní (ca 60 občanů jak dospělých tak především děti) prohlédnout uniformované vojáky, dobové zbraně, vozidla a vojáky na koních. Mnozí využili příležitosti a udělali si fotku na památku.  

Celá akce probíhala za přísných bezpečnostních opatření.

Zapsal: Ing. Jaroslav Řezáč

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.