Obsah stránky

1. Motožehnání Vážany n/Lit. 2018

neděle, 29. duben 2018 | Kulturní a sportovní akce

V sobotu 28. 4. 2018 se  v naší obci konala zcela ojedinělá akce - MOTOŽEHNÁNÍ.

Jednalo se o vůbec první žehnání motorek a motorkářů v našem kostele sv. Bartoloměje.

O akci byl velký zájem, což potvrzuje účast nejen převážně místních motorkářů, ale i veřejnosti, která tomuto hobby zřejmě fandí.

Když pan farář zahájil bohoslužbu, tak bylo v kostele více jak 70 lidí, a to děti nepočítaje. Proslov pana faráře byl velice zajímavý a poučný, vždyť byl protkán nejen historií o motorkách a o vzniku motorkářské záliby, ale byl zaměřen zejména svým obsahem na požehnání, což jak pan farář následně vysvětlil, tak v této podobě znamená přání všeho dobrého, tj. pro motorkáře bezpečnou jízdu, klid na silnici a šťastné návraty.

Před oltářem bylo položeno k žehnání 49 příleb a venku před kostelem stálo 22 motorek, různých značek, stáří, typů a obsahu motorů.

Po posvěcení příleb a motorek se vydali motorkáři na tzv. spanilou jízdu, která je vedla z Vážan n/Lit. do Žarošic, dále na Čejč a odtud po státní silnici do Těšan a přes Šaratice zpět do Vážan n/Lit. Trasa byla dlouhá ca 65 km a doba trvání – v poklidné a spořádané jízdě – necelou hodinku.

Na autobusové zastávce se udělalo společné foto a následně se všichni motorkáři sešli v dolní hospodě na gulášku a zaslouženém pivečku.

Hlavní organizátoři akce byli V. Vitoul, M. Žampach, K. Schoř, J. Bělouch a D. Záhorec. Tito vše naplánovali, zajistili bezpečný průjezd spanilé jízdy a už teď se těší, spolu se všemi ostatními na další rok, kdy budou na Motožehnání pozváni i další motorkáři z okolí tak, aby se akce rozrostla a získala zde u nás tradici.

Závěrečné slovo pronesl M. Žampach už v kostele, kde za všechny motorkáře panu farářovi poděkoval  a upřesnil organizační a provozní zásady akce. Snad i díky tomu vše dobře dopadlo, se šťastným návratem a výbornou náladou, spojenou se spokojeností z dobře vydařené akce.

Komentář podává: V. Matyáš

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.