Obsah stránky

Výstava výtvarné tvorby

čtvrtek, 15. červen 2017 | Kulturní a sportovní akce

Komentář podává L. Pilátová:

Na středu 14. 6. 2017 jsme naplánovali zahájení výstavy obrázků, které jsme malovali v „Tvoření pro dospělé“ ve středu 31. 5. 2017. Je to zase jedna z netradičních akcí, kterou jsme připravili nejen pro čtenáře a všechny naše občany, ale i pro sebe.

V knihovně nás přivítala Alena Zobačová. Vznik, popis a název jednotlivých obrázků jsem okomentovala já. O pohodu a občerstvení se starala Alena Stříbrná, která vyrobila i originální záložky do knih, jako poděkování účastníkům naší akce.

Malování nám umožňuje vnitřní pocity vyjádřit na plátně. Je to velmi zvláštní pocit, když své dílo můžeme sledovat z odstupu několika dnů, z různé vzdálenosti, ale také z jiného úhlu.

Namalovat si svůj obrázek nám může pomoci nejen vyjádřit trvalou radost, ale i znázornit překonání různých životních změn. Obraz může vyjádřit náš sen, naše pochopení sebe i těch druhých. Harmonie, která vzniká na plátně, se přenáší nejen do pocitů tvůrce, ale i toho, kdo se na obraz správně dívá. A kolik energie skrývá barvami vyjádřená myšlenka!?

Děti, které se přišly na výstavu podívat, si mohly vyzkoušet, jak se maluje s akrylovými barvami. Jejich díla jsme také mohli vidět v průběhu celého odpoledne.

Promítání hodů z roku 1972 bylo součástí našeho programu. Mezi sebou jsme měli i dvě tehdejší stárky. Zavzpomínali jsme na neopakovatelnou a veselou atmosféru takových hodů, kdy se bavila celá vesnice a hosté – nejen z okolních obcí – ale i veškeré pozvané příbuzenstvo.  Velké přípravy, hodně práce, občerstvení, pobavení a načerpání nových společných zážitků – tak to dříve bývávalo …

Ti, kdo se přišli na naši výstavu podívat, jistě tu velkou pozitivní energii cítili. Kdo by si chtěl obrázky prohlédnout, nebo si i nějaký svůj namalovat, má možnost v prázdninovém provozu knihovny.

Děkujeme všem tvůrcům za jejich příspěvky, za výborné trubičky paní Bayerové, za domácí sirupy paní Novotné a Stříbrné, za technickou pomoc a přípravu výstavy panu Dvořáčkovi a Pilátovi.  Všem dvaceti účastníkům včerejšího odpoledne za příjemně prožitý čas.

Naše hody …

Naše vesnice pěkná je,

každý se v ní raduje.

A vždy rád se do ní vrací,

i když ve světě je za prací.

 

Zvláště teď, když se hody blíží,

do obchodů všichni běží.

Každý peče, vaří, smaží,

jen ať i počasí se na hody vydaří.

 

Husa nebo kachna pěkně upečená,

dobrým zelím, knedlíkem obložená.

Také bramborový salát, řízek šťavnatý

je nad všechny jiné dobroty.

 

Nechybí nám vínečko na připití,

není nic lepšího v tom našem žití.

Zákusky, koláče a rolády ke kávě,

to vše patří k hodové zábavě.

 

Na hody se proto těšme,

starosti za dveřmi nechme.

A všichni v tom hodovém veselí

užijme si pátek, sobotu i hodovou neděli...

Alena Stříbrná dodává:

Sešli jsme se ve středu 14. června v knihovně. Kdo? Malířky a malíři, kteří využili příležitosti namalovat si obrázek akrylovými barvami. Vyjádřit své pocity, momentální rozpoležení, náladu nebo prostě si jen namalovat obrázek pro radost a potěchu oka. Odpoledne to bylo velmi příjemné, plné smíchu, povídání, vzpomínání a historek. K této atmosféře přispělo i pohoštění v podobě pochutin i lahodného moku (káva, čaj a domácí sirupy). Myslím, že i malí účastníci našeho výtvarného setkání byli spokojeni a užili si malbu barvami na destičky. Příjemnou tečkou za tímto pohodovým časem bylo promítání 45 let starého dokumentu o hodech konaných ve Vážanech nad Litavou, kde se poznala i dvě děvčata z řad návštěvnic a tvůrkyň tohoto přátelského setkání. Děkuji paní Aleně Zobačové, Ludmile Pilátové, Daně Nakládalové, Marušce Novotné, Staňce Halámkové, Jarce Bayrové, Janě Lopatkové, Zdeně Syslové, paní Chalupové, Jiřímu Halamkovi, Jožkovi Pilátovi a Františku Dvořáčkovi za pohodu, veselí a radost, která v našem Kulturním a společenském centru zavládla.

Výstava výtvarné tvorby Tvoření dospělých ve Vážanech nad Litavou 2017
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.