Obsah stránky

Stárci - HODY 2015

čtvrtek, 04. červen 2015 | Pozvánky a výzvy

Vážení spoluobčané, dovolte mi krátkou úvahu na téma stárkování:

Říká se, že každý je nahraditelný. Ano, nutno však ještě  dodat, pokud je koho nahradit a samozřejmě kým nahradit…

Co se týká naší obecní tradice – hodů a stárkování, tak toto pravidlo platí obzvlášť!

Zatím jsou naštěstí mezi naší mládeží stále nadšenci se zájmem, tuto tradici zachovávat.

Zcela logické řešení zachování tradice spočívá v tom, že se každé hody ke zkušeným přidají další, mladší nováčci, kteří sbírají zkušenosti při premiéře svého stárkování, nabírají nové pracovní a společenské návyky a stávají se hlavními nositeli kulturního dění v obci.

Tak to jde po léta v různých obměnách dál a dál. V okolních obcích jsou letos hody silně obsazeny, např. Křenovice – 21 párů, Šaratice –  15 párů.

U nás, ve Vážanech se ještě neví…, ostatně podobně, jako každý rok. Je to snad studem těch, kteří se ještě stárkování nezúčastnili a bojí se, že to nezvládnou nebo je v tom něco jiného. ...? Co se týká finanční podpory obce, tak ta je zejména v příspěvku na kroje velice štědrá.

Ať je to cokoli, pojďme si milá mládeži uvědomit, že pokud nyní tradici porušíte, těžko se na ni bude navazovat. Nechcete se přece sami dočkat toho, že se Vás budou Vaše děti ptát (až je budete jednou mít a ten čas přijde a uteče to jako voda), proč všude v okolních vesnicích na hody stárci jsou a ve Vážanech n/L. ne?!

Zvu Vás tedy všechny ve věku od 15 do 30 let na setkání stárků pro HODY 2015, které se uskuteční dne 5. 6. 2015, v 19:00 hod v sále Sokolovny. Organizátorem akce je Roman AUDY a garantem jsem já.

Děkuji všem za zájem a úsilí pro udržení tradice, Váš starosta

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.