Obsah stránky

Rej čarodějnic Vážany n/Lit. 2017

úterý, 02. květen 2017 | Kulturní a sportovní akce

Dne 30. 4. 2017 proběhla v naší obci akce "Pálení čarodějnic".

Paní L. Pilátová nám podrobně vylíčila letošní čarodějnický rej:

V mnoha evropských zemích se poslední dubnovou noc slaví slet čarodějných bytostí a podle tradic se zapálením ohňů a upálením čarodějnice snažíme ochránit sebe a svůj příbytek před zlými silami. Pálení ohňů má mít očistnou funkci a plameny by měly ničit temné síly ztělesněné v postavách čarodějnic.

Čarodějnické „rejdění“ začalo ve Vážanech nad Litavou v 16.00 hodin na hlavní autobusové zastávce, kde se sešlo asi padesát čarodějnických bytostí v doprovodu příbuzných a přátel. Cestou do prostoru MIDIGO se k nám přidávali další příznivci, kterých jsme v průběhu večera napočítali 98.

V různých soutěžích – běh s koštětem, hod koulí, ochutnávání nápojů se zavázanýma očima, hádání pohádek, určování bylinek – byli všichni účastníci odměněni. Při soutěžích náležitě vyhládlo, takže přišel vhod opečený špekáček.

Nechybělo věštění a v závěru i upálení čarodějnice. Poslední čarodějnice se od ohňů vzdalovaly po půl osmé večer.

Prostranství MIDIGO je ideální k pořádání takových akcí. Je zde dostatek prostoru a rodiče mají své děti neustále na dohled. A když vyjde počasí, jako v tuto neděli, tak prožití společných chvil nemá chybu.

Poděkovaní patří ČSCH, kteří poskytují „veškeré zázemí“ pro konání takovýchto akcí. Velký dík patří Sleťákům, kteří se podíleli na přípravě „sletu“, ale zvláštní poděkování si zaslouží paní Staňka Halamková, která udržovala jednotlivé soutěžní disciplíny v napětí a vytvořila spolu s Maruškou Novotnou příjemnou soutěžní atmosféru.

Starosta obce děkuje Sleťákům za mimořádně vydařenou akci!

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.