Obsah stránky

RANCH Litava - westernové soutěže 2015

neděle, 19. červenec 2015 | Kulturní a sportovní akce

V sobotu 18. 7. 2015 se konaly ve Vážanech n/Lit. westernové soutěže. Akci pořádal pan Pavel Uhlíř, který tento již 9. ročník tzv. Vážanské flašky, realizoval opět na pláni pod dolním poldrem.

Akci provázela vysoká vedra, která přiměla několik soutěžících ke zvlažení se v blízkém poldru, což dle doprovodných fotek můžeme nazvat nejen jako plavení koní ve vodě, ale klidně i jako "bahenní lázně".

Ale zpět k soutěži - westernový sport má svoje zcela jasná pravidla, která doprovázejí každou jednotlivou disciplínu. My jsme jich měli možnost shlédnout celkem šest, a to:

1. Tyčky; 2. Klíčová dírka; 3. Barely; 4. Vlajky; 5. Klobouky; 6. Honácká jízda

Uvádíme příklady pravidel alespoň dvou disciplín:

Klíčová dírka: 1. Startují jednotlivci, letmý start je povolen. 2. Startovní a cílová čára musí být jasně vyznačena. 3. Na konci je vyznačen kruh o průměru 6 metrů. Po startu jede jezdec do kruhu, tam udělá obrat o 180 stupňů a vrací se zpět. 4. Kůň který neprojede cílovou čárou nebo poruší vyznačené hranice je diskvalifikován. 5. Soutěž se jede jednokolově.

Klobouky: 1.Tato disciplína je rychlostní a vylučovací. 2. se účastní vždy dva jezdci současně, postupuje rychlejší. Pokud jsou v soutěži více jak dva jezdci, soutěžící dvojice se určují losem. 3. Na vzdálenější konec corralu od vjezdu se umístí dva barely tak, že vzdálenost mezi nimi je min. 8 m a jsou min. 4 m od hrazení. 4. Jezdci odevzdají své klobouky rozhodčímu který je umístí na barely. 5. Jezdci vyrazí součastně na povel rozhodčího ze startovní čáry, každý z nich objede zprava nebo zleva barel se svým kloboukem, který sebere a vrací se do cíle. Po cestě si klobouk nasadí. 6. Cílovou čáru musí protnout s kloboukem na hlavě, jinak je diskvalifikován.

Celkové výsledky soutěže:

Absolutní vítěz: 1. L. Kratrochvíl (přezdívaný Paprčák) s koněm Esex, ze stáje Hubi Kelly

Dvě druhá místa: 2. V. Bayerová (Verča) s koněm Františkem, ze stáje Jalový dvůr

2. L. Chládková (Luca) s koněm Darja, ze stáje Valkýra

A na "bedně" stál ještě: 3. R. Fojtík a koněm Dark Sun, ze stáje  Ranch M Brno

Večer, po závodech, se rozezněly struny kytar, basy a houslí, kdy společně s foukací harmonikou a velmi kvalitními hlasy zpěváků, s nespočtem country písniček, byla celá akce zdárně ukončena.

 

           
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.