Obsah stránky

Přednáška: Nepál - města, lidé a hory. Vážany n/Lit. 2017

pondělí, 06. březen 2017 | Kulturní a sportovní akce

Ve Vážanech nad Litavou se stále něco děje. V sobotu 4. 3. 2017 si naši občané mohli vybrat hned ze dvou akcí. Svaz chovatelů pořádal tradiční „Dětský den“. Druhou sobotní akcí byla přednáška a beseda na téma „Nepál – města, lidé a hory“. V letošním roce je to první beseda v místní knihovně. Oběma akcím ještě konkurovalo pěkné počasí, které se dalo využít k procházkám, nebo práci na zahrádce.

Ti, kteří dali přednost přednášce, určitě nelitovali. Jednak je čekala zase trošku jinak upravená knihovna a pak i zajímavé vyprávění ing. arch. Jiřího Dřevikovského, který Nepál navštívil hned čtyřikrát. Líbí se mu pestrá krajina, staré stavby, exotická kultura i místní lidé a jejich způsob života.

Měli jsme možnost si prohlédnout i proslulý kukri nůž, takový podobný používají Gurkhové, elitní vojáci, kteří často slouží v britské armádě.  Na stěnách v knihovně jsme mohli obdivovat také thangky. Jsou to svinovací malby většinou s náboženskou tématikou, používané především v tibetském buddhismu. Vyobrazení na thangkách jsou velmi propracovaná a obsahují mnoho detailů. Používali je potulní mniši, protože thangky byly lehké a po svinutí se dobře přenášely z kláštera do kláštera. Na přednášce jsme si prohlédli thangky, které dokumentovaly vývoj jejich výtvarného zpracování od 50-tých let 20. století po současnost.

Nás, milovníky knih zase zaujala fotografie nepálské knihovny a odlišnosti, jak vypadají knihy u nás a v Nepálu. Krátká videa nám přiblížila přírodu, mosty, přepravu věcí potřebných k životu nebo i přípravu jídla.

Že nejvyšší horou Nepálu a světa je Mount Everest (8 848 m n.m.) a tvoří severní hranici země s Čínou si mnozí z nás pamatovali ještě ze školy...Na rozvoj turistického ruchu mají velký vliv nejen politické události, ale i přírodními katastrofy – zemětřesení. Také jsme se dozvěděli o nedávné i hodně vzdálené historii této zajímavé země. Co nás ještě zajímalo, bylo zodpovězeno po přednášce, která se protáhla téměř do pěti hodin.

Pro účastníky besedy bylo nachystáno malé občerstvení. Vše nám chutnalo, jen domácí paštika paní Stanislavy Halamkové byla nepřekonatelná. Moc děkujeme. Děkujeme také pracovníkům obce, kteří nám pomáhají zlepšovat prostředí knihovny. Díky i všem ostatním „dobrovolníkům“ při přípravě této akce. Děkujeme i ing. Dřevikovskému a věříme, že se s námi podělí – někdy příště – o zážitky ze svých dalších zahraničních cest. Všem zúčastněným děkujeme za přízeň a věříme, že v knihovně společně vybudujeme novou aktivitu „Beseda/přednáška na téma…“

Ludmila Pilátová

Přednáška Nepál - lidé, města a hory
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.