Obsah stránky

K zakázané skládce míří náklaďáky

středa, 08. červen 2016 | Kulturní a sportovní akce


Od Slavkova u Brna jezdí směrem k nedalekým Vážanům nad Litavou každý pracovní den zhruba stovka velkých nákladních aut, mnohé s vlekem, aby vysypaly náklad na skládku, většinou je to hlína a stavební suť. Jejich řidiči ignorují velkou tabuli s upozorněním, že „navážení odpadu a zeminy je v rozporu s rozhodnutím stavebního úřadu (ve Slavkově) a může být postihováno sankcemi...“
Skládka má delší historii, vrcholící zatím v trestním oznámení na spolek SVS Delta Racing Team (DRT). Protože stavební úřad nařídil „bezodkladné zastavení prací na terénních úpravách pozemků“, stojí také na tabuli.
„V roce 2008 stavební úřad Slavkov povolil terénní úpravy na sedmihektarovém pozemku přiléhajícím k naší obci, leží v našem katastru. Souhlasilo také tehdejší zastupitelstvo. Stavebníkem terénních úprav a nájemcem byl původně sportovní spolek, asi tři roky tam jezdili na terénních motocyklech, nyní se tam projede občas jen jednotlivec,“ řekl v pondělí Právu starosta Vážan nad Litavou Václav Matyáš (ČSSD).
Jenže původní záměr, pokud takový byl, vzal dávno zasvé. Od nadšených motokrosařů převzal celý areál v roce 2012 spolek SVS DRT a začal s navážením ve velkém. Nejprve hlíny, ale také odpadu z čističek odpadních vod, pevného i tekutého asfaltu, rozbitého eternitu. „Těžko se to dokazuje, každý takový náklad rychle zasypou hlínou, něco ale máme na fotografiích,“ pokračuje starosta. Největší problém nyní vidí v ohrožení dvou poldrů obrovskou masou navážky, která se za pět měsíců loňského roku posunula o více jak 40 metrů, vlastně klouže po vodě. Obec má v dobré paměti ničivou záplavu z roku 1990, jedna starší občanka tehdy zahynula.
Na mimořádném jednání letos v lednu za účasti 36 lidí ze státní správy, projektantů i z dotčené obce tvrdili zástupci SVS DRT, že jejich navážení je právně v pořádku, že byly zakázány pouze terénní úpravy. Starosta okamžitě oponoval, protože dvě společnosti - TMT a TML, které pro SVS DRT navážejí, nemají povolení k ukládání odpadu. A pro Právo nyní zdůraznil, že z původně povolených sedmi hektarů skládka leží na deseti hektarech, takže třemi hektary poškozuje plochy jiného vlastníka. Spolek za ukládání odpadu samozřejmě inkasuje.
Poté, co vloni ke konci roku Vážanští zjistili značný posun masivu, kontaktovali hejtmana Michala Haška (ČSSD). „Reagoval velmi pružně, o skládku se začal ihned zajímat krizový štáb kraje, hejtman sem navíc průběžně jezdí. Ale možná jsem udělal chybu, že jsem to uspěchal. Měli jsme počkat, až skládka sjede do poldru a tak nastane mimořádná událost,“ dodává s hořkým úsměvem starosta. Kritizovaný spolek totiž začal sesutou hmotu od hranice poldru okamžitě odhrnovat do těla skládky. Na uvedené poradě však znalec toto počínání označil jako amatérské. SVS DRT se stále odvolává, tvrdí, že jedná legálně, přitom úřady jeho činnost jasně zakázaly. Mluvčí vyškovské policie Alice Musilová potvrdila, že na základě trestního oznámení zahájili úkony trestního řízení na podezření z trestné činnosti proti životnímu prostředí.
Hejtman Hašek letos v únoru po jednání ve Vážanech označil skládku jako nelegální. A na svůj facebook pak napsal: „Tohoto pojmu používám vzhledem k tomu, že existuje pravomocné úřední rozhodnutí o zákazu dalšího navážení a ukládání zeminy, na které však provozovatel kašle. Vážanská skládka je dokladem toho, jestli stát dokáže prosadit právo a respektování zákona a rozhodnutí úřadu, nebo bude jen někomu pro smích...“

Autor PRÁVO - Jan Trojan
Foto  PRÁVO - Jan Trojan

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.