Obsah stránky

III. komentovaná vycházka obcí Vážany nad Litavou

sobota, 21. květen 2016 | Kulturní a sportovní akce

Dne 21. 5. 2016 se konala III. komentovaná vycházka obcí Vážany n/Lit.

Kompletní a ucelený komentář k akci podává paní L. Pilátová (předsedkyně výboru KŠ):

Naše třetí komentovaná vycházka začala v 15.00 hodin u kostela sv. Bartoloměje. Trošku jsme změnili plán vycházky, která začala informací o mlýnech všeobecně. Toto si pro nás připravila Kristýnka Kolejková. Pak naše pozornost směřovala k informacím o Římskokatolickém farním kostele sv. Bartoloměje. První zmínka o kostele je z roku 1287. Kostel byl vystavěn v románském stylu. Ještě ve 13. století náležely k vážanské farnosti Hrušky, které později připadly ke Křenovicím. V letech 1622 - 1658     spadaly Vážany pod katolickou duchovní správu ve Slavkově. V roce 1645 byl kostel vypálen a obnoven až v roce 1651. Od roku 1658 se Vážany stávají součástí farnosti v Šaraticích. V roce 1911 bylo obsazeno nově zřízené místo duchovního správce ve Vážanech - a to dosavadním kaplanem v Šaraticích - Maxmiliánem Horákem.

Vstupní brána je ze starého kostela v Šaraticích z roku 1904. Hlavní oltář je z roku 1896. Boční oltáře byly dány do depozitáře na faře v roce 1970 a stejně tak křížová cesta, která čeká na opravu. Schodiště na kůr bylo vybudováno v roce 1906. Zmínili jsme se i o zvonech, věži, sakristii a kazatelně, která je nyní v opravě. V kostele se konají nejen svatby, ale i křty a pohřební obřady. Kostel je kulturní památkou České republiky, stejně tak jako Boží muka, sousoší svatého Jana Nepomuckého a hraniční kámen, který byl přenesen do muzea ve Slavkově.

Prohlédli jsme si i opravenou sochu sv. Jana Nepomuckého. Opravený je i vstupní oblouk a kovová brána. Ve Vážanech se bude konat letošní ročník "Iniciativy smíření". O této akci budou občané včas informováni. U sochy Jana Nepomuckého nám básničku přednesla Jana Gajárková.

Na místním fotbalovém hřišti nás přivítal pan Karel Škraňka a mohli jsme si prohlédnout veškeré zázemí, které většina z nás viděla poprvé. S historií fotbalového klubu nás seznámil Ing. Ladislav Drkal, kterého doplnil Luděk Tůma a Josef Hloužek. Jejich informace o výstavbě kabin poslouchali všichni a uvědomili jsme si, že nebylo vůbec lehké stavbu vyprojektovat, začít s ní a zdárně ji dokončit. Zpětně i ti mladší ocenili vytrvalost několika málo jedinců, kteří se nejvíce zasloužili o nynější stav.

Dnešní vycházka nám zase umožnila se podívat na naši obec i hřiště jiným způsobem… Děkujeme za všechny informace i pozornost, která nám všem byla ze strany výboru fotbalového oddílu věnována. Děkujeme za pohoštění, o které se staraly paní Hana Kadrnožková a paní Marcela Škraňková. Děkujeme všem, kteří svou přítomností vnesli do dnešního slunečného odpoledne pohodu a spokojenost…

Jak je vidět na poslední fotografii, děti, které se zúčastnily naší vycházky, vyzkoušely i nové prvky na dětském hřišti…

Pokud chcete prožít zase něco, co jste ještě nezažili, tak navštivte obecní knihovnu. Ve středu 25. 5. 2016 od 16.00 hodin bude ukončení našeho „Tvoření…“, s „malým“ programem a malým pohoštěním.

Těšíme se na vaši účast.

 

III. komentovaná vycházka obcí Vážany nad Litavou
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.